BiH
0

Vlada FBiH osigurala sredstva za otpuštene radnike OS BiH

FENA
Na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH razmatrala je Nacrt zakona o volontiranju koji je u parlamentarnu proceduru dostavila Komisija za pitanja mladih Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Donijet je zaključak prema kojem će Vlada FBiH mišljenje o ovom zakonskom projektu dostaviti Zastupničkom domu u narednim danima, nakon što se sagledaju njegovi finansijski aspekti.

Vlada je danas obavila raspravu o Prijedlogu uredbe kojom Federalno ministarstvo kulture i sporta predlaže utvrđivanje kriterija za dodjeljivanje nagrada za vrhunska sportska dostignuća. Radi sistemskog uređenja ove oblasti, ocijenjeno je potrebnim da se ovim aktom odrede osobe i sportska udruženja kojima se dodjeljuju nagrade za ostvarene vrhunske sportske rezultate i u kojim takmičenjima, kao i drugi oblici stimulacije sportista, što će, u skladu sa današnjom raspravom, biti predmet daljeg rada na ovom podzakonskom aktu.

Sredstva za otpuštene pripadnike OS BiH

U cilju zaštite osnovnih ljudskih prava otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su ostvarili pravo na penziju shodno članu 48. stav 4. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Vlada FBiH donijela je danas dvije odluke kojima im se osiguravaju sredstva za isplatu akontacije penzije. Riječ je o odlukama o akontativnoj isplati dijela dobiti iz JP "Elektroprivreda BiH" ( 700.000 KM) i "BH Telecom" d.d. Sarajevo ( 700.000 KM) za 2011. godinu, kojima bi se osigurala isplata akontacije penzija penzionisanim vojnicima OSBiH za decembar 2011. godine, te januar i februar 2012. godine.

Radi se o najnižoj penziji koju isplaćuje Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje u visini od 310,79 KM, a rok za isplatu je 10. januar ove godine.

Sredstva će se prebaciti na račun Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je obvezan dostaviti Vladi FBiH izvještaj o utrošenim sredstvima za ove namjene, putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Poslovanje Krivaje

Vlada FBiH usvojila je danas Izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku dijela sredstava dodijeljenih iz sredstava Tekućih transfera Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih u Budžetu FBiH za 2011. godinu, na ime pomoći za rješavanje socijalnih pitanja i pokretanja proizvodnje privrednog društva "Krivaja" d.o.o. Zavidovići. Radi se o sredstvima u iznosu od milion KM koja su, kako se navodi u Izvještaju, utrošena prema planu, čime je omogućeno pokretanje procesa proizvodnje u IP ,,Krivaja" d.o.o. Zavidovići, restruktuiranje privrednog društva, ostvarivanje pozitivnih rezultata poslovanja, kao i otvaranja radnih mjesta.

Nakon što je primljen na znanje Završni izvještaj Komisije za kontrolu izvršenja obaveza iz Ugovora o zajedničkom ulaganju izmedu IP „Krivaja“d.o.o.Zavidovići i „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići i Ugovora o osnivanju zajedničkog društva i rješavanje svih otvorenih pitanja iz Ugovora o zajedničkom ulaganju, Vlada FBiH je donijela Rješenje o prestanku važenja Rješenja o imenovanju ove komisije, jer je za njenim radom prestala potreba.

Projekti Ministarstva okoliša i turizma FBiH

Danas je razmatran i usvojen Izvještaj Federalnog ministarstva okoliša i turizma o realizaciji Projekta „Sanacija i uređenje donjeg toka rijeke Trebižat, Slapovi Kravice i Koćuša“ za koji je utrošeno 2,186 miliona KM. Projekat se implementira od 2005. godine a biće nastavljen i tokom ove godine.

Razmatran je i usvojen i Izvještaj o realizaciji Projekta „Trajna zaštitta Počitelja“ od 2002. do 2011. godine. U cilju obnove jezgre starog grada Počitelja i njegove trajne zaštite do sada je Vlada FBiH utrošila 4,98 miliona KM. Ovim su sredstvima, uz stambene objekte, obnovljeni vjerski i drugi tradicionalni objekti, staza bedema, kanalizacija i rasvjeta.