BiH
8

Vlada FBiH neće dozvoliti da željezničari ostanu bez zdravstvene zaštite

FENA
Sa sredstvima koja je Vlada Federacije BiH svojom odlukom privremeno stavila na raspolaganje Željeznicama Federacije BiH, zaposleni u tom preduzeću i njihove porodice imaju zdravstveno osiguranje do 20. novembra ove godine.

"Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo finansija intenzivno tragaju za zakonitim rješavanjem tog pitanja u narednom periodu. Vlada Federacije BiH neće dozvoliti da zaposleni u ovom javnom preduzeću i infrastrukturnom sistemu zemlje ostanu bez zdravstvene zaštite", rečeno je Feni u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Zbog neredovnih uplata zdravstvenog osiguranja, ali i drugih problema u kojima se nalaze Željeznice FBiH, nezadovoljni željezničari su sredinom oktobra najavljivali štrajk do kojeg, kako je poznato, nije došlo.

Prije toga je održan sastanak federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića i njegovih saradnika sa Upravom Željeznica FBiH na kome su se tražila kratkoročna rješenja za omogućavanje ostvarenja zdravstvene zaštite radnika i njihovih porodica te dugoročna rješenja do kojih bi se došlo na tragu zakona, odluka i zaključaka Vlade FBiH, a koja bi trebalo da dovedu do stabiliziranja poslovanja tog velikog javnog preduzeća.

"Nakon tog sastanka, kako je i dogovoreno, uplaćena je jedna tranša za zdravstveno osiguranje, ali su radnici očekivali da će im biti omogućeno da ovjeravaju zdravstvene knjižice do 31. decembra", kazao je Feni predsjednik Samostalnoga sindikata izvršnog osoblja - područje infrastrukture ŽFBH Igor Boban, dodajući da bi krajem ovog mjeseca ponovno moglo doći do problema sa zdravstvenim osiguranjem radnika.