Rješenje problema
12

Vlada FBiH napokon bira direktore koje godinama drži u statusu vršitelja dužnosti

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine napokon je započela proces izbora direktora Agencije za državnu službu (ADS) FBiH, Federalnog zavoda za statistiku, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Nakon višemjesečnih blokada izvršna vlast u entitetu Federacija BiH prošle sedmice napokon je uspjela održati sjednicu. Vlada FBiH usvojila je brojne akte među kojima su i odluke o raspisivanju javnih konkursa za izbor direktora Agencije za državnu službu (ADS) FBiH, Federalnog zavoda za statistiku, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Pored toga, federalni ministri usvojili su i odluke o kriterijima za izbor i postavljanje direktora federalnih subjekata te u konačnici odredili članove komisija za izbor direktora. Prema podacima iz Službenog lista Federacije BiH, članovi sve četiri komisije su sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i direktor Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije Željko Silađi.

U narednom periodu bit će objavljeni i javni konkursi za izbor direktora ADS FBiH, Federalnog zavoda za statistiku, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalnog zavoda za poljoprivredu, a kojima trenutno upravljaju vršitelji dužnosti direktora. Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine još 2017. godine upozorio je Vladu Federacije BiH na to da okonča imenovanja rukovodećih državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u FBiH.

Na čelu Agencije za državnu službu Federacije BiH u svojstvu vršitelja dužnosti direktora nalazi se Refik Begić, a koji će najvjerovatnije biti izabran na funkciju direktora. ADS je za vrijeme njegovog mandata donio niz važnih pravilnika koji su unaprijedili sistem državne službe. ADS je u proteklih nekoliko godina podigao stepen transparentnosti i saradnje s građanima i medijima.

Agencija za državnu službu FBiH je prema posljednjem izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije BiH dobila pozitivno mišljenje i kada je riječ o finansijskoj reviziji i reviziji usklađenosti.

Na poziciji direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove nalazi se Anis Ajdinović. Prema podacima za 2018. godinu inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u prošloj godini su svojim radom u budžet inkasirali više od 25 miliona KM. I Ajdinović, kao i Begić, najvjerovatnije će biti izabran za novog direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na mjestu vršitelja dužnosti direktora Federalnog zavoda za statistiku nalazi se Emir Kremić, dok se na mjestu vršitelja dužnosti direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu nalazi Omer Kurtović. I Kremić i Kurtović, kao i Begić i Ajdinović također bi trebali biti imenovani na funkcije direktora.

Na ovaj način vlast u Federaciji BiH napokon će riješiti dugogodišnji problem držanja rukovodećeg kadra na ključnim pozicijama, a što su pored federalnih revizora problematizirali i koalicioni partneri u vlasti.