Sporno imenovanje
8

Vlada FBiH naložila provođenje upravnog nadzora u Fondu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH je upoznata o informaciji iz prigovora na konačno imenovanje Ahmeta Baljića za direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji je Instituciji ombudsmena u Bosni i Hercegovini podnio Risto Nišić.

Na osnovu toga zadužila je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i ovlasti iz odluke Parlamenta FBiH o osnivanju fonda, izvrši upravni nadzor u fondu, o tome informiše Vladu FBiH i predloži dalje aktivnosti.

U prigovoru Riste Nišića ukazano je na nove dokaze o neispunjavanju uslova iz javnog poziva za izbor i imenovanje direktora fonda koji nisu bili dostupni Vladi Federacije BiH prilikom davanja saglasnosti Upravnom odboru Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za imenovanje Ahmeta Baljića.

Vlada Federacije BiH je 9. jula 2015. godine zadužila resorno ministarstvo da aplikante koji su se žalili na odluku Upravnog odbora o imenovanju direktora Fonda uputi da zaštitu prava ostvaruju putem pravosudnih organa. Već tada je bilo poznato da se u vezi s imenovanjem direktora vodi nekoliko sudskih postupaka. Saglasnost za imenovanje direktora i upravnog odbora data je 18. marta 2015. godine u mandatu prethodne vlade. Stav aktuelne vlade je da je fond izuzetno važna ustanova i da je treba u punom kapacitetu staviti u funkciju poticanja zapošljavanja najranjivijih članova društva, kao što su osobe s invaliditetom.