BiH
0

Vlada FBiH dala saglasnost na Akcioni plan za provođenje Reformske agende

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici dala je saglasnost na Akcioni plan 2015-2018. godina za provođenje Reformske agende i utvrdila precizne aktivnosti, izvršioce i rokove za realizaciju ciljeva iz ovog strateškog dokumenta.

Ključne aktivnosti odnose se na šest oblasti Reformske agende, od poslovnog okruženja do vladavine prava, sa akcentom na harmonizaciju propisa i stvaranju jedinstvenog ambijenta za njihovu provedbu u okviru nadležnosti svakog nivoa vlasti. Riječ je o svojevrsnom provedbenom aktu Reformske agende kao ključnog dokumenta u procesu evropskih integracija.

Kroz 51 aktivnost koju treba provesti u naredne tri godine, Vlada FBiH jasno je preuzela svoj dio odgovornosti za ovaj posao. U ovom dokumentu Federalna vlada je, taksativno po mjerama, odredila nosioce aktivnosti, vremenski period u kojem se ona provodi i kada se mogu očekivati rezultati.

Na sastanku održanom 9.9.2015. godine u Sarajevu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović usaglasili Akcioni plan, posebno u dijelu koji se odnosi na zakonska rješenja u skladu s Reformskom agendom i definirali komplementarna rješenja s ciljem efikasnijeg djelovanja u strateškim sektorima.

Inače, Vlada Federacije BiH je od ciljeva iz Reformske agende dosad provela osam, od kojih su četiri zakonska projekta već prošla parlamentarnu proceduru. Nakon što je danas Vlada Federacije BiH usvojila Akcioni plan 2015-2018. godine, to treba da učine Vlada RS i Vijeće ministara BiH.