BiH
0

Vlada FBiH apeluje da se ne koristi ilegalni prijevoz

Sarajevo-x.com
Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove uočili su masovnu pojavu korištenja ilegalnog prijevoza građana na području Federacije BiH.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove uočili su masovnu pojavu korištenja ilegalnog prijevoza građana na području Federacije BiH. Ovaj prijevoz obavljaju fizičke osobe u označenim ili neoznačenim taxi-vozilima i tzv. kombi-vozilima, bez odgovarajućeg odobrenja za rad.

Korištenjem ilegalnog prijevoza, upozorava Federalna uprava za inspekcijske poslove, putniku se naplaćuje prijevoz bez izdavanja vozne karte, čime je izložen povišenom riziku putovanja.

Samo kupovinom vozne karte kod legalnog i registriranog prijevoznika putnici su tokom putovanja osigurani kod odgovarajućih firmi, jer im je kupljena karta ujedno i polica osiguranja.

Prijevoz bez vozne karte znači i trošenje značajnih finansijskih sredstava obveznika-prijevoznika, što znatno umanjuje i punjenje budžeta Federacije.

Stoga Federalna uprava za inspekcijske poslove upućuje apel građanima Federacije BiH da ne koriste ilegalni prijevoz, jer se time izlažu nepotrebnom riziku putovanja i doprinose smanjenju punjenja budžeta iz kojeg se finansiraju penzioneri, vojska, policija, zdravstvo, školstvo, sudovi, federalne i državne institucije, RVI i niz drugih korisnika budžeta, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove