BiH
0

Vlada BiH izrazila spremnost za davanje dodatnih garancija za generala Delića

FENA
Razmatrajući izvještaje federalnog Ministarstva pravde i federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova o provedbi garancija na odluku koju je, po zahtjevu odbrane za privremeno puštanje na slobodu penzionisanog generala Rasima Delića, donijelo Pretresno vijeće Međunarodnog suda u Haagu, Vlada FBiH je večeras konstatirala da su resorna federalna ministarstva ispoštovala sve obaveze koje je Vlada preuzela i koje je naložio MKSJ, u svrhu osiguranja garancija o puštanju generala Rasima Delića na privremenu slobodu datih Zaključkom V.broj: 773/07 od 09. novembra 2007.

U vezi s napisima u medijima o susretu generala Delića sa članom Predsjedništva BiH dr. Harisom Silajdžićem, Vlada FBiH, na osnovu raspoloživih činjenica i mišljenja ministarstava, ocjenjuje da nema elemenata koji ukazuju na kršenje Odluke po zahtjevu odbrane za privremeno pištanje na slobodu koju je donijelo Pretresno Vijeće Međunarodnog suda za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije.

Naloženo je federalnom Ministarstvu pravde i federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova da, svako u okviru svoje nadležnosti, nastave poduzimati radnje u cilju osiguravanja izvršavanja Naloga MKSJ.

Vlada Federacije BiH će, putem Ureda oficira za vezu BiH, o tome redovno informirati MKSJ.

U večeras usvojenim zaključcima Vlada FBiH izražava spremnost za davanje dodatnih garancija, ukoliko ih Sud bude tražio.

O ovim zaključcima, sa obrazloženjem, Vlada FBiH će odmah, putem Oficira za vezu BiH sa MKSJ u Haagu, informirati Međunarodni sud za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.