BiH
13

FOTO / Vježba LOGEX 13 potvrdila sposobnost Oružanih snaga BiH

FENA
Bosna i Hercegovina je pokazala da je izvanredan domaćin izuzetno uspješnoj Međunarodnoj vojnoj logističkoj vježbi LOGEX 13, čiji su sudionici iskazali visoki stepen interoperabilnosti na planu ostvarivanja partnerskih ciljeva u multinacionalnom okruženju i dostizanja standarda neophodnih za efikasno izvršavanje zadataka u sklopu operacija podrške miru.

Istaknuto je to danas na informativnom brifingu, upriličenom u Kasarni OSBiH "Rajlovac" (Sarajevo) u sklopu "Dana istaknutih posjetilaca - Distinguished Visitors Day", a u povodu izvođenja Međunarodne vježbe LOGEX 13, od 4. do 15. februara u glavnom gradu BiH.

Šef logistike u NATO-štabu u Bruxellesu Bruno Cantin ocijenio je da je vježba LOGEX 13 ispunila utvrđene ciljeve te da sve aktivnosti teku planiranom dinamikom.

"Iz multinacionalne perspektive vezano za snage koje se upućuju u operacije, siguran sam i ubijeđen da će Bosna i Hercegovina biti sposobna i spremna da pruži podršku snagama koje se upućuju u operacije (mirovne misije)", istaknuo je Cantin.

Optimizam visokog NATO-ovog dužnosnika iz Bruxellesa dijeli i komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Walter T. Lord, potcrtavajući značaj partnerstva zemalja u suočavanju s kriznim situacijama.

"Veliko je ohrabrenje vidjeti vojnike, oficire i podoficire OSBiH kako stoje rame uz rame tokom vježbe s kolegama iz zemalja-članica NATO-a i drugih partnerskih zemalja", ocijenio je general Lord.

Na značaj jačanja partnerstva i uopće odbrambene saradnje na regionalnom i globalnom planu ukazali su zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse i šef rukovodstva vježbe LOGEX 13 generalmajor Anto Jeleč, kao i direktor Vježbe Peter Venoit (US Joint Staff).

General Jeleč kazao je da osposobljenost pripadnika OSBiH da primjenjuju standarde u skladu s NATO-doktrinom pokazuje da će BiH, odmah nakon rješavanja pitanja vojne imovine, biti spremna za aktivaciju MAP-a i članstvo u NATO-u.

Direktor Vježbe Peter Venoit pohvalio je Bosnu i Hercegovinu kao izuzetno dobrog domaćina za sudionike vježbe LOGEX 13, u čijem izvođenju sudjeluju predstavnici 20 zemalja i različitih agencija, uz ocjenu da ova međunarodna vježba predstavlja veliki uspjeh.

Konstatirano je, među ostalim, da s obzirom na aspiracije Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u, njeni građani treba da budu svjesni da, u slučaju neke krizne situacije, mogu da računaju na potporu saveznika, odnosno svih 28 zemalja-članica NATO-a.

Istovremeno, izraženo je očekivanje da će politički lideri u BiH sve ovo uzeti u obzir kada dođe vrijeme za donošenje odluka neophodnih za aktivaciju MAP-a i napredak BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.

O značaju Vježbe kao jedne od ključnih ovogodišnjih aktivnosti Ministarstva odbrane i OSBiH svjedoči i činjenica da završnim simulacijama, a u sklopu Dana istaknutih posjetilaca, prisustvuju - komandant Kopnenih snaga Sjedinjenih Američkih Država brigadir Mark Baines, zamjenik direktora Američke komande za Evropu brigadir Darren Zimmer i drugi visoki dužnosnici NATO-komande za transformaciju, NATO-štaba u Sarajevu, EUFOR-a, NATO- agencije za podršku i Državnog odjela za odbranu SAD-a.

Međunarodnu vježbu LOGEX 13 organizirali su Ministarstvo odbrane i OSBiH, uz potporu Američke komande u Evropi i NATO Združene komande za transformaciju.

Zemlje-učesnice vježbe su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Švedska, a po funkcionalnim područjima podršku u realizaciji vježbe daju Danska, Velika Britanija, Švedska, Finska, Američka komanda za Evropu, NATO Agencija za podršku i NATO-štab Sarajevo.

Posmatrači na vježbi su pripadnici oružanih snaga Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Mađarske, Moldavije, Srbije i Ukrajine, koji imaju priliku i mogućnost da posmatraju primjenu NATO-logističkih standarda i procedura u pružanju logističke podrške u NATO vođenim operacijama.

Na vježbi LOGEX 13 sudjeluje oko 200 pripadnika oružanih snaga zemalja-članica NATO-a i "Partnerstva za mir".