Tihić nakon sjednice GO SDA
0

"Vjerovali smo da je prošlo vrijeme etničkih blokova"

FENA
Tihić: Složena situacija (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Tihić: Složena situacija (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocijenio je danas, na sjednici Glavnog odbora SDA koja se održava u Zenici, da je aktualna politička situacija u zemlji i dalje složena, što je posljedica stagnacije provođenja reformi u pravcu unutarnje integracije zemlje i integracije u euroatlantske strukture, saopćeno je iz te stranke.

"U protekle četiri godine nisu riješena brojna ozbiljnija pitanja, počevši od ustavne reforme, uključujući i presudu Evropskog suda za ljudska prava, državnu i vojnu imovinu, popis stanovništva itd. Ukidanje viznog režima sa zemljama šengenske zone je, uz ustavni amandman o rješavanju statusa Distrikta Brčko, najveći uspjeh aktualne vlasti, a SDA je u tome bila vodeća snaga", kazao je njen predsjednik.

U ispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima posebno je istakao pozitivnu ulogu ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića.

"Čovića tolerira međunarodna zajednica"

Konstatirao je da je pogoršanje situacije nastavljeno i u izbornoj godini donošenjem Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na području RS-a, a na koju postoji zabrana raspolaganju, te Zakona o popisu stanovništva u RS-u. Ti procesi praćeni su izjavama Milorada Dodika o negiranju države Bosne i Hercegovine, najavama otcjepljenja RS-a i slično.

"Ohrabren tolerancijom međunarodne zajednice, Dragan Čović je počeo Mostar proglašavati tzv. hrvatskim stolnim gradom i zagovarati uspostavu trećeg entiteta", kazao je Tihić.

On je naglasio konstruktivnu ulogu SDA u proteklom četverogodišnjem periodu i tokom izborne kampanje i postizbornih dešavanja.

Vladavina prava i ravnopravnosti

Za razliku od drugih, koji su svoju kampanju i djelovanje bazirali na etničkoj i nacionalističkoj retorici, SDA se, shodno svojim programskim opredjeljnjima, fokusirala na jačanje institucija države Bosne i Hercegovine, vladavinu prava i zakona, ravnopravnost naroda i građana i rješavanje njihovih životnih problema, ubrzan put za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

"Procijenili smo da treba da budemo dio parlamentarne većine, ali ne po svaku cijenu. Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da stranka razgovara sa SDP-om, SNSD-om, HDZ-om BiH, HDZ-om 1990, i po potrebi drugim strankama radi uspostave parlamentarne većine" rekao je on.

Pored ovih, razgovarano je i s Narodnom strankom Radom za boljitak, HSP-om i BPS-om.

Zaključeno je da SDA neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima ili parlamentarnim većinama koje uključuju SBB Fahrudina Radončića. SBB se sve više nedvosmisleno svrstava i podržava politiku HDZ-a BiH i SNSD-a s ciljem da preko njih uđe u vlast. Sve to pokazuje koliko je bio opravdan stav SDA da je riječ o privatnoj stranci Fahrudina Radončića.

"Okosnicu razgovora i buduće parlamentarne većine čine odnosi SDA sa SDP-om", rekao je Tihić.

Stine primjedbe na platformu SDP-a

On je najavio da će u narednih nekoliko dana bit će potpisan protokol o osnovi za formiranje vlasti u FBiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014. Njemu će se pridružiti i neke hrvatske stranke, a mogu mu se priključiti i neke druge uz suglasnost potpisnika. SDA u osnovi podržava njegov sadržaj iako ima neke primjedbe koje će u daljnjim razgovorima ugraditi u konačan tekst. Uvažen je dio zahtjeva hrvatskih političkih stranaka kojima se garantira institucionalna ravnopravnost Hrvata.

Predsjednik SDA ponovio je zabrinutost zbog formiranja etničkih blokova u RS-u – SNSD-a i SDS-a i kod hrvatskog političkog korpusa HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Vjerovali smo da je to vrijeme iza nas. To je posljedica spore implementacije izbornih rezultata, a posebno su zabrinjavajuće najave ujedinjenja ovih blokova", kazao je Tihić.