BiH
3

Vjekoslav Bevanda: Mađarska želi ulagati u BiH

Anadolija
Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
"Mađarska je zainteresirana za privrednu saradnju sa vlastima u Bosni i Hercegovini, tamo gdje bh. vlada želi i tamo gdje su dobrodošli u Bosni i Hercegovini", izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda po slijetanju na mostarski aerodrom nakon posjete Mađarskoj,

Bevanda se tokom jednodnevne posjete Mađarskoj sastao sa premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom tamošnjeg parlamenta.

"Vlada Mađarske želi da sarađuje i sa lokalnim vlastima u našoj zemlji bez ikakvih posrednika i bajpasa", kazao je Bevanda. Ulaganje mađarskih investitora fokusirana su u sektore metalne, automobilske, prehrambrene i tekstilne industrije, potom u poljoprivredu, turizam i građevinu.

U tom smislu mađarske vlasti su Bevandi predložile osnivanje mađarsko-bosanskih malih i srednjih preduzeća. Mađari su,  posebno je istako Bevanda, pokazali veliki interes za ulaganja u energetski sektor i koridor 5C, koji počinje u Budimpešti, a završava u Pločama.

Bevanda je posjetio kako su i aviolinije naše zemlje sa Budimpeštom prekinute, te da je u tom smislu dogovorio pojedinosti i pokretanju avionskog saobraćaja na relaciji Budimpešta - Sarajevo.

Bevanda je kazao kako je mađarska vlada potvrdila odluku o finansiranju bh. studenata koji će moći studirati u na tamošnjim univerzitetima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je prisustvovao i potpisivanju ugovora između Mađarske i bh. vanjsko-trgovinske komore.

"Mađarska je vrlo uspješno izvršila projekt svoje državne banke koja kreditira mala i srednja preduzeća po izuzetno povoljnim uvjetima. To je šansa kako bi odmah mogli ući u liniju kreditiranja", kazao je Bevanda.

On je podsjetio i na svoju ograničenu ulogu u implementaciji konkretne saradnje.

"Ja radim na stvaranju povoljnog ambijenta, a o onom što je izvan mojih ovlaštenja ja ne mogu govoriti. Na nadležnim institucijama su dalji koraci kako ostvariti konkretne poslovne odnose", podsjetio je Bevanda.

Na kraju obraćanja novinarima Bevanda je prenio zabrinutost Mađarske vlade zbog zastoja BiH na evropskom putu.