Zabranjeno plakatiranje
0

Vizuelni teror na javnim površinama u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Iako je Zakonom o čistoći u Kantonu Sarajevu strogo zabranjeno lijepljenje plakata na javnim površinama, razni promotori koriste svaku slobodnu lokaciju za plasiranje svoje poruke.

Vizuelni teror građani posebno trpe u vrijeme predizborne kampanje kada nam se sa svih strana smješkaju političari koji obećavaju bolju budućnost, zaposlenost, kvalitetno obrazovanje, zdravstvo i šta sve ne. Oni također obećavaju i pravnu državu, uređenost i bolje poštivanje zakona, ne znajući da su sami prekršili zakon stavljajući svoje plakate na stambene ili poslovne zgrade, stubove ulične rasvjete i druge javne površine.

Plakate na nezakupljenim prostorima i na mjestima koja nisu za to predviđena postavljaju i razni organizatori koncerata, promocija i drugih manifestacija, a pritom ne mareći na izgled i urednost vlastitog grada.

Nedavno je na pojedinim javnim površinama postavljena i obavjest za sve neupućene da je to mjesto zabranjeno za plakatiranje. Šteta što u nastavku nije napisan i izvod iz Zakona o čistoći Kantona Sarajevo, u kojem se navodi da su za ovakve prekršaje predviđene kazne i do 500 KM za fizička lica te do 2.000 KM za pravna lica.

Fotografije je poslala čitateljka našeg portala.