BiH
104

Visoko: Arheološko područje Mili predstavlja jedinstveni simbol državnosti BiH

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Arheološko područje Mili u Arnautovićima kod Visokog jedan je od najznačajnijih nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini i predstavlja jedinstveni simbol državnosti Bosne i Hercegovine.

Mili predstavljaju mjesto nastanka bosanske vlastele, mjesto krunisanja i grobne crkve bosanskih vladara, a nacionalnim spomenikom je proglašeno 2. jula 2003. godine. Prva istraživanja na ovom lokalitetu su počela oko 1910. godine nakon čega su urađene brojne analize i istraživanja. Konzervatorijski radovi su urađeni 1988. godine, a od 1999. godine počelo se raditi na projektu zaštite lokaliteta.

Na osnovu Javnog poziva Ministarstva kulture i sporta FBiH za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz budžeta FBiH, a koji se odnose na obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj Općine Visoko aplicirao je projektom - Izmještanje lokalne saobraćajnice sa lokaliteta nacionalnog spomenika Mili. Čitav projekat je usmjeren na zaštitu i očuvanje arheološkog parka Mili koji je kulturno-historijski značajan za cijelu BiH.

U razgovoru za Klix.ba kustosica Zavičajnog muzeja u Visokom Habiba Efendira-Ćehić je kazala kako bi premještanje saobraćajnice bio najveći korak u zaštiti ovog arheološkog područja.

"Arheološko područje 'Mili' od velikog je značaja za Bosnu i Hercegovinu, ali i Visoko. Lokalitet je postao idealna destinacija za obilježavanje Dana krunisanja kralja Stjepana Tvtrka I Kotromanića, ali i za posjete učenika i turista. Već nekoliko godina se na tom mjestu obilježava i Dan općine Visoko te godišnjica Povelje bana Kulina", kazala je Efendira-Ćehić te dodala da su potrebna stalna ulaganja da bi područje bilo u što boljem stanju.

Iz Zavičajnog muzeja Visoko su još dodali kako vjeruju da će Općina Visoko i u narednom periodu osigurati finansijsku podršku u zaštiti arheološkog parka te da će i na druge načine raditi na promociji i zaštiti vrijednosti Bosne i Hercegovine na području Visokog.