BiH
25

Višković: Za SNSD Republika Srpska je država

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Republika Srpska je država“, poruka je koju je u nedjelju poslao potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Višković reagirajući na izjave bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Iako je za Mesića rekao da je "prošlost“, Višković je na pres-konfereniciji u Banjoj Luci iznio primjedbe na Mesićeve tvdnje da "oni koji ne žele da prihvate BiH, onakvu kakva jeste, treba da odu s političke scene“.

"Zar to treba da kaže neko ko je prošlost i ko je već otišao s političke scene? Da li on to govori zato što ima naknadnu pamet ili govori u nečije ime? SNSD uvijek poštuje Dejtonski sporazum i sve nadležnosti RS, koje proizilaze iz tog sporazuma. A Mesiću želim da kažem da je za SNSD Republika Srpska država, svidjelo se to Mesiću i sličnim njemu ili ne", ustvrdio je Višković.

Dodao je da "namjerno neće da kaže da je RS entitet, nego je država“.

Naveo je i da ohrabruju jučerašnje izjave predsjednika SDPBiH Zlatka Lagumdžije da će se određeni zakoni dogovoreni između SDPBiH i SNSD-a uskoro naći u parlamentu BiH.

On kaže da SNSD shvata u kakvoj situaciji građani žive, ali žele, kako kaže, realno da se prenese stanje, a ne da se narod plaši "crnim slutnjama“.

"Nikada niko iz SNSD-a nije rekao da je situacija u kojoj žive građani dobra ili idealna, ali nije ni onakva kako se želi predstaviti od opozicije i nekih medija", kazao je Višković te iznio pojedine statističke podatke o plaćama zaposlenih u javnoj upravi i policiji 2005. i ove godine.

Najavio je i da će predmet razgovora predstavnika SNSD-a i SDS-a, 21. marta, biti Zakon o carinskim tarifama, na kojem je, ponovio je, SDS prekršio protokol koji je imao s SNSD-om o zajedničkom djelovanju.