BiH
0

Višegradska ulica u Goraždu u novom ruhu: Radi se uređenje fasada i utopljavanje

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Višegradska ulica u Goraždu uskoro će dobiti potpuno novi izgled zahvaljujući projektu uređenja fasada i utopljavanja zgrada u ovom dijelu grada. Stanari su dobili podršku i vlade i općine pa će oronule i zapuštene fasade tzv "Gradine" uskoro biti rekonstruisane a pilot projekat vrijedan je oko 105 000 KM.

Detalji oko realizacije dogovoreni su tokom potpisivanja ugovora o sufinansiranju sa preduzećem "Goraždestan". Bego Resić, jedan od stanara očekuje da će izgled zgrade biti sličan prijeratnom.

"Da nam zgrada bude ista kao što je bila prije rata, jer to je centar grada. Zgrada koja je 1977. godine useljena i koja je praktično krasila ovaj dio Goražda. Nadam se da će i sada izvođač radova uspjeti da je vrati u prvobitno stanje. Mi smo se dogovorili, bar vlasnici stanova, da sva sredstva koja prikupimo na ime zajedničkog održavanja zgrada usmjerimo na investiranje tih radova", kaže Resić.

Osim što će promjeniti izgled kompletnog dijela grada očekivani efekti utopljavanja objekata su i uštede toplotne energije. Sredstva za projekat obezbjedili su općina i Vlada BPK Goražde te stanari zgrade kroz fond u koji se izdvaja dio sredstava za redovno održavanje. Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde ističe da je ovo odličan primjer saradnje općinskih i kantonalnih vlasti sa građanima.

"Veoma je važno da firma Goraždestan kreditira građane i da će se tek za nekoliko godina taj projekat otplatiti, a rok da završe radove fasade je 60 dana. Završetkom projekta ovaj dio grada će dobiti potpuno novi izgled i sa te strane smo dodatno sretni. Pozivamo sve građane i kućne savjete da se dogovaraju, da planiraju da svoje budžete i obogaćuju ih kako bi i njima mogli ovako pomoći sa određenim sredstvima, a sve u cilju da građanima bude toplije u stanovima i da nam bude grad ljepši", kaže Ramović.

Sam projekat je ideja Vlade BPK Goražd koju su u općini prihvatili.

"Jedna aktivnost koja prije svega doprinosi uređenju grada, a sa druge strane znamo da je svjetski trend postizanje energetske efikasnosti i povećanje te učinkovitosti. Generalno značaj i prednosti tog projekta su višestruki i mi se nadamo da će te aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu kroz sličan model ili neki drugi. Očekujemo da će na višim nivoima sve veći značaj biti usmjeren ka energetskoj efikasnosti ne samo javnih objekata već i privatnih objekata, a mi ćemo biti neko ko želi to pratiti i u određenom smislu smo željeli kroz ovaj pilot projekat ići korak naprijed i generalno smo mišljenja da će ovo biti dobra stvar", kaže Emir Oković, premijer Vlade BPK Goražde.

U Budžetu Ministarstva za urbanizam u prošloj godini je kroz transfere prema nižim nivoima vlasti obezbjeđeno 150.000,00 KM, a općina Goražde je kandidovala projekat utopljavanja zgrada u Višegradskoj ulici za što je izdvojeno 30.000 KM.