Ekonomski fakultet Sarajevo
0

Više od stotinu ekonomskih stručnjaka na naučnoj konferenciji "ICES2010"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ekonomski fakultet u Sarajevu (EFSA) će na petoj međunarodnoj naučnoj konferenciji "ICES2010" 14. i 15. oktobra okupiti više od stotinu ekonomskih stručnjaka iz cijelog svijeta i posebno regiona.

Konferencija ima namjeru potaknuti istraživanja u području regionalnog ekonomskog razvoja jugoistočne Evrope u kontekstu globalne recesije.

"Konferencija se odnosi na ekonomska kretanja i pitanja u regionu jugoistočne Evrope i ove godine ima sadržaje koji se odnose na regionalno povezivanje i razvoj i mogućnosti utjecaja na rješavanje nekih kriznih ekonomskih pitanja", izjavio je na konferenciji za novinare dekan EFSA-e Veljko Trivun.

Konferenciju će otvoriti key note speaker Ichak Adizes, osnivač i generalni direktor Adizesovog instituta u Americi.

Trivun je kazao da je s akademijom profesora Adizesa potpisan oficijelni ugovor i da očekuje da će krajem godine započeti aktivno izvođenje nastave u okviru novog master programa na EFSA-i.

"Također, uspjeli smo da u toku godine Senat Univerziteta u Sarajevu donese odluku o dodjeli počasnog doktorata profesoru Adizesu, a svečana dodjela održat će se sutra na svečanoj sjednici u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu", napomenuo je Trivun.

Govoreći o perspektivama razvoja regije, Ichak Adizes je ovom prilikom potcrtao da je suština uspjeha u tome da se promjene vode multidisciplinarno. Ostvarivanje ekonomskog razvoja, naglasio je Adizes, samo po sebi nije uspjeh ako te promjene ne prati i razvoj ostalih segmenata društva.