Izbačeno tri miliona litara vode
0

FOTO / Više od hiljadu pripadnika OS gasilo požare širom BiH

FENA
Oružane snage BiH (OSBiH) su od 2. maja do 12. septembra angažirane na gašenju požara na više od 40 lokacija širom Bosne i Hercegovine, u čemu je sudjelovao 1.301 pripadnik OS, te izvršeno 88 helikopterskih misija na planu pordške civilnim strukturama vlasti u sektoru zaštite i spašavanja.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Istaknuto je to danas na pres-konferenciji, održanoj u sjedištu Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu, na kojoj su o učincima ostvarenim u sklopu misije potpore civilnim strukturama govorili ministar odbrane BiH i njegovi zamjenici Muhamed Ibrahimović, Marina Pendeš i Mirko Okolić, te brigadni general Ivica Jerkić, v. d. komandanta Operativne komande OSBiH.

Kako je rečeno, u spomenutom razdoblju zaprimljena su 53 zahtjeva Operativno-komunikacijskog centra 112 Ministarstva sigurnosti BiH, od čega je 45 zahtjeva prihvaćeno i realizirano.

Helikopteri OSBiH su ostvariili više od 240 sati leta izbacivši oko tri miliona litara vode na požarištima na području općina - Olovo, Trebinje, Bileća, Livno, Tomislav-Grad, Konjic, Zavidovići, Mostar, Bratunac, Srebrenica, Kneževo, Jablanica, Novo Goražde, Čapljina, Čitluk i Nevesinje.

Prema prezentiranim pokazateljima, pripadnici OSBiH sudjelovali su u lokaliziranju požara na 35 lokacija u BiH uz angažman od oko 11.000 radnih sati.

Muhamed Ibrahimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muhamed Ibrahimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pritom su, kako je saopćeno, korišteni resursi koji su predviđeni za normalno funkcioniranje Ministarstva odbrane, a o njihovom obimu svjedoči podatak da je samo u helikopterskim misijama potrošeno 200 tona goriva, ne računajući troškove prijevoza vojnika do požarišta te angažiranje cisterni i drugih materijalno-tehničkih sredstava.

Naglašeno je, istovremeno, da svaki let helikoptera iziskuje trošak od četiri do pet hiljada KM te da tom iznosu treba dodati enormno visoke troškove održavanja/servisiranja letjelica.

Osim angažiranja u vezi s gašenjem požara, OSBiH su u 2012. godini angažirane na saniranju posljedica snježnih padavina početkom godine na čemu su bila angažirana 2.647 pripadnika OS, izvršeno 38 helikopterskih intervencija, te stavljeno u funkciju 166 inžinjerijskih mašina

Među ostalim, OSBiH sudjeluju u procesu deminiranja s udjelom od oko 20 posto, odnosno s više od 700.000 metara kvadratnih "očišćene" površine u tekućoj godini.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministarstvo odbrane BiH iskazalo je zahvalnost Ruskoj Federaciji, Republici Turskoj i Republici Hrvatskoj za potporu u gašenju požara u BiH, angažiranjem vlastitih letjelica - helikoptera i kanadera.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ministar Ibrahimović kazao je da je za svaku upotrebu helikoptera OSBiH neophodno pribaviti odobrenje Predsjedništva BiH te da se radi o proceduri koja podrazumijeva visoki stepen odgovornosti.