Vlada HNK
51

Više od 650 Hercegovaca konkurisalo na 100 pripravničkih mjesta u kantonalne organe

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Na Javni poziv Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona za primanje pripravnika u kantonalne organe uprave, upravne organizacije i druge službe, organe i institucije HNK, zaključno s današnjim danom, odnosno istekom roka za podnošenje prijave, javilo se više od 650 kandidata na raspisanih 100 pripravničkih mjesta.

"Vlada HNK iz godine u godinu ustrajava u nastojanjima da što većem broju mladih visokoobrazovanih ljudi omogući stjecanje prvog radnog iskustva, odnosno realizaciju pripravničkog staža. Tako svake godine raste pritisak na kantonalne resore, organe i institucije, što je posebno jasno o omjeru ovogodišnjih brojeva potražnje i objektivne mogućnosti za primanje kandidata", navode iz Vlade HNK.

Zbog toga je Vlada HNK uputila javni poziv gradonačelnicima i načelnicima općina i gradova, odnosno vlastima u jedinicama lokalne samouprave, da se aktivno uključe u ovaj program i tako pomognu pripravničko zapošljavanje kandidata koji dolaze s prostora njihovih gradova i općina.

U okviru svojih mogućnosti Vlada HNK će, kako navode, pružiti maksimalnu moguću potporu mladima, ali ističu da je nužno rasterećenje ovog pritiska kako ne bi toliki broj kandidata koji žele dobiti mogućnost za stjecanje prvog radnog iskustva, u konačnici bio odbijen.

"Skrb za mlade visokoobrazovane osobe u vrhu je prioriteta rada kantonalne vlade. Međutim, ta su nastojanja zajednička odgovornost i viših i nižih nivoa vlasti, a pristigli broj zahtjeva svjedoči potrebu zajedničkog djelovanja HNK s gradovima i općinama. Vlada od predstavnika vlasti u JLS-u, onih koji to dosad nisu učinili, očekuje da se uključe u ovaj proces, da planiraju ciljana budžetska sredstva za ovu namjenu i tako, zajednički, što većem broju mladih omoguće jednogodišnji pripravnički angažman, što otvara vrata njihovom budućem zapošljavanju, odnosno ostanku na ovim prostorima", poručili su iz Vlade HNK.