Uz veće plate ljekarima
0

Više novca za zdravstvo u Tuzli: Nova pomagala za kvalitetniji život pacijenata

A. K.
Bolja zdravstvena zaštita za pacijente u Tuzlanskom kantonu (Foto: A. K./Klix.ba)
Bolja zdravstvena zaštita za pacijente u Tuzlanskom kantonu (Foto: A. K./Klix.ba)
Prema najavama Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, građani u Tuzlanskom kantonu u ovoj godini će imati unapređeniju zdravstvenu zaštitu, uz proširenje palete sufinansiranja usluga, posebno izdvajajući ortopedska pomagala koja doprinose poboljšanju kvaliteta života pacijenata.

Skupština Tuzlanskog kantona koncem prošle godine prihvatila je finansijski plan Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, međutim, nakon potpisivanja kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva, kojim se predviđaju veće plate zaposlenima u zdravstvu, bilo je potrebno izvršiti njegov rebalans.

"Zavod je morao intervenisati na način da osigura sredstva koja su naznačena promjenama u kolektivnom ugovoru, a koja se ogledaju u promjeni iznosa satnice te sedmičnog vremena rada. Kada je riječ o promjeni iznosa satnice, ona je sa 2,51 KM povećana na 2,75 maraka, dok je sedmično vrijeme rada sa 37,5 sati povećano na njih 40. Govoreći o novčanim sredstvima, shodno rebalansu finansijskog plana, ona su se podigla na iznos iznad 26 miliona KM", kazao je u razgovoru za Klix.ba Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Denis Husić (Foto: A. K./Klix.ba)
Denis Husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Prvobitni finansijski plan Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja je iznosio nešto više od 309 miliona KM, dok je rebalansom taj iznos podignut na 335 miliona maraka. Shodno rebalansu, najveći dio novca odlazi prema zdravstvenim radnicima, a zadovoljni će biti i pacijenti zbog izdvajanja i na njihovu stranu.

"U rebalansu finansijskog plana smo povećali određena sredstva koja se odnose na finansiranje naših osiguranika te njihovih prava. Ranije smo u listama ortopedskih pomagala uveli njih nekoliko koji dosad nisu bili, poput zamjena kohlearnih i slušnih aparata koji našim korisnicima osiguravaju kvalitetniji život, a tu su i aspiratori za čišćenje traheostoma kod teških operacija i potrošni materijali, a vršimo i sufinansiranje zubnih proteza osobama koje nemaju zuba", dodaje Husić.

Sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (Foto: A. K./Klix.ba)

Globalne ekonomske prilike odrazile su se i na poskupljenja određenih potrošnih medicinskih materijala te ortopedskih pomagala te je zavod izvršio i korekcije u vidu povećanja iznosa sufinansiranja.

"Ti iznosu nisu simbolični, a određena povećanja su bila u prilično velikom procentu, iznad 50 posto, ali smo to sve pratili te se nadamo da ćemo u 2023. upsjeti osigurati da zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu funkcionira na najbolji način te da naši osiguranici imaju najbolji zdravstvenu zaštitu", nastavlja Husić.

Također, u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite i kantonalna vlast ranije je izdvojila značajna finansijska sredstva. Između ostalog 600 hiljada KM je usmjereno za nabavku informatičke opreme za informatizaciju sistema, blizu 20 miliona KM za nabavku linearnog akceleratora za liječenje onkoloških pacijenata te deset miliona maraka za kupovinu medicinske opreme koja će pomoći UKC-u Tuzla u kontekstu poboljšanja usluga.