Jasna procedura
31

Poznato je šta će se dešavati u Iranu nakon pogibije predsjednika: Naslijedit će ga Mohammad Mokhber

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski ustav nalaže da u slučaju smrti predsjednika, prvi potpredsjednik preuzima, uz odobrenje vrhovnog vođe, ovlasti i funkcije predsjednika.

Prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber preuzet će ulogu poginulog predsjednika, nakon što to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei.

Dužnosnici su ranije rekli da je Mokhber bio na putu prema području gdje je pao predsjednikov helikopter. Malo ko smatra Mokhbera, bankara i bivšeg zamjenika guvernera pokrajine Khuzestan, predsjedničkim materijalom.

Novi bi predsjednik trebao biti izabran u roku od 50 dana, dajući vrhovnom vođi i njegovoj pratnji relativno malo vremena da izaberu nekoga ko će ne samo postati predsjednik u tako kritičnom trenutku, već će također biti na snažnoj poziciji da naslijedi samog ajatolaha Alija Khameneija.

Osim toga, ustav nalaže trojici lidera grana vlasti, potpredsjedniku, predsjedniku parlamenta i šefu pravosuđa, da moraju organizovati izbore za odabir novog predsjednika u roku od 50 dana nakon što potpredsjednik preuzme ulogu vršitelj dužnosti predsjednika.

Neposredan izazov svakog novog vođe bio bi kontrolisati ne samo unutarnje neslaganje, već i frakcijske zahtjeve unutar zemlje da se zauzme čvršći stav prema Zapadu i približi Rusiji i Kini.

Rođen 1. septembra 1955. godine Mohammed Mokhber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom vođi Aliju Khameneiju, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima. Mokhber je postao prvi potpredsjednik 2021. kada je Raisi izabran za predsjednika.

Mokhber je bio dio tima iranskih dužnosnika koji su posjetili Moskvu u oktobru i pristali isporučiti projektile zemlja-zemlja i više bespilotnih letjelica ruskoj vojsci, rekli su izvori Reutersu u to vrijeme. Tim je također uključivao dva visoka dužnosnika iz Iranske revolucionarne garde i dužnosnika iz Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Također, je prethodno bio na čelu Setada, investicijskog fonda povezanog s vrhovnim vođom. Evropska unija uključila je 2010. godine Mokhbera na popis pojedinaca i subjekata koje je sankcionirala zbog navodne umiješanosti u "aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila". Dvije godine kasnije maknula ga je s popisa.

Godine 2013. Ministarstvo finansija SAD-a dodalo je Setad i 37 kompanija koje je nadziralo na popis sankcioniranih subjekata.

Setad, čije je puno ime Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, ili Štab za izvršenje naredbe imama, uspostavljen je naredbom osnivača Islamske Republike, Khameneijevog prethodnika, ajatolaha Ruhollaha Homeinija. Naredio je pomoćnicima da prodaju i upravljaju nekretninama koje su navodno bile napuštene u haotičnim godinama nakon Islamske revolucije 1979. i da većinu prihoda usmjere u dobrotvorne svrhe.