Potpisan sporazum
0

FOTO / Više hiljada kompjutera, printera i druge opreme učenicima u BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ambasador NR Kine u Bosni i Hercegovini Wang Fuguo potpisali su danas u Sarajevu Certifikat o primopredaji donirane opreme za škole u BiH.

Vrijednost donirane opreme iznosi 2.297.000 eura.

Ministar Nović je zahvalio vladi NR Kine i Ambasadi Kine u BiH na vrlo vrijednoj donaciji u opremi za škole u BiH.

Po njegovim riječima, u 36 osnovnih i srednjih škola u RS-u ispručeno je oko hiljadu kompjuterskih jedinica i ostale multimedijalne opreme. Također, zahvaljujući ovoj donaciji potpuno je opremljena namještajem, sportskom opremom, kompjuterima i ostalom tehničkom opremom novoizgrađena zgrada Gimnazije Dobrinja u Federaciji, u kojoj je smještena i Peta gimnazija u Sarajevu.

Nović je istaknuo da je primljena oprema, po ocjeni svih stručnjaka, vrlo kvalitetna, predstavlja značajno poboljšanje uvjeta za obrazovanje i sticanje znanja sadašnjih i budućih generacija učenika.

"Ova donacija će, nesumnjivo, predstavljati podsjetnik iskrenog prijateljstva vlade NR Kine prema Bosni i Hercegovini, posebno prema našim učenicima. Doprinijet će i produbljivanju prijateljskih veza između mladih i učenika iz NR Kine i BiH, a nadam se i uspostavljanju direktne saradnje škola iz naših dviju zemalja, posebno škola koje su primile ove donacije", kazao je ministar Nović.

Iskreno se nadamo, dodao je, da će ova donacija biti poticaj za nastavak i razvijanje boljih bilateralnih odnosa i razvoja drugih vidova saradnje kako u oblasti obrazovanja, tako i u drugim sektorima u kojima imamo zajednički interes.

Ambasador NR Kine Wang Fuguo je rekao da se ova donacija kineske vlade sastoji od nekoliko hiljada kompjutera, printera, kopir-aparata, školskog namještaja, sportskih rekvizita itd. vrijednosti 20 miliona kineskih juana ili približno 4,5 miliona KM.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Svi znaju da su djeca budućnost države. Cilj ove donacije je da poboljša nastavne uvjete u BiH, kako bi djeca u BiH imala bolje mogućnosti da stiču znanje i stručne vještine", kazao je ambasador Fuguo.

Istaknuo je da između Kine i BiH postoji duboko prijateljstvo.

"Kina pridaje veliki značaj odnosima s BiH i uvijek pruža pomoć Bosni i Hercegovini, koliko može. Ova donacija je još jedna potvrda dubokog prijateljstva između Kine i BiH", kazao je ambasador Fuguo.

Oprema donirana od NR Kine distribuirana je u škole, a instalacija je u završnoj fazi. Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a i Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, međusobrnim dogovorom, podijelili su opremu na partitetnom principu 50:50 od ukupne vrijednosti.