43 oboljela od nove gripe
0

Virus H1N1 hara, razloga za paniku u BiH nema

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Bosni i Hercegovini potvrđena su 43 slučaja nove gripe. Predviđanja epidemiologa su i bila da će dolaskom zime i sezonske gripe doći i do povećenja oboljelih od nove gripe, no razloga za paniku i dalje nema. Liječnici i dalje savjetuju održavanje higijene, redovno pranje ruku, boravak u prozračenoj prostoriji, te izbjegavanje velikih skupova.

"I dalje nema restrikcije putovanja, no osobe koje neprestano putuju bi trebale biti cijepljene. I dalje je na snazi da se osobe koje od sedam do deset dana od povratka s putovanja osjete simptome slične gripi jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi", kazala je za Sarajevo-x.com epidemiolog dr. Jelena Ravlija.

Prema posljednjim informacijama u Bosni i Hercegovini su zaražene 43 osobe, no na sreću niti jedna od oboljelih osoba nije imala teže komplikacije, dok su u susjednim zemljama zabilježeni čak i prvi smrtni slučajevi.

Epidemija bi mogla potrajati i nekoliko mjeseci, tačnije koliko i sezonski grip.

"Virus nove gripe je rasprostranjen u cijelom svijetom i predviđanja su da će se i dalje širiti. No, u svakom slučaju bitno je da se ljudi cijepe protiv sezonske gripe, jer sezonski grip može biti opasniji od svinjskog gripa", istakla je Ravlija.

Cjepivo protiv nove gripe u Bosni i Hercegovini bi trebalo biti dostupno početkom naredne godine.

Liječnici savjetuju mjere opereza, održavanje lične higijene, izbjegavanje velikih skupova, boravak u prozračenim prostorijama, odjevanje u skladu sa vremenskim prilikama, te unošenje što više vitamina u organizam.

Rizična kategorija stanovništva, prema riječima epidemiologa, su najprije mlade osobe, odnosno školarci i vrlo stare osobe.