Pripadnik Holandskog bataljona
0

Vincentius Egbers svjedok na suđenju Neškoviću i Iliću

FENA
Vincentius Egbers
Vincentius Egbers
Na suđenju za zločine u Srebrenici, bivši pripadnik Holandskog bataljona je rekao da su srpski vojnici u Potočarima u julu 1995. Bošnjake odvojili od žena i djece i odveli ih u "bijelu kuću" te da ne zna za njihovu sudbinu nakon što su odatle odvedeni.

Vincentius Egbers, svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da su muškarci, za koje je rekao da su starije dobi, iz "bijele kuće" uvedeni u najmanje tri autobusa i da su mu pri ulasku objašnjavali da će biti ubijeni.

"Izašli su vani i uvedeni u autobuse. U pratnji je bio drugi poručnik Holandskog bataljona. On mi je poslije rekao da je u blizini Bratunca zaustavljen te da je u njega uperen pištolj nakon čega se morao vratiti u enklavu Srebrenica. Ne znam šta se desilo s tim ljudima", kazao je Egbers.

Ovaj bivši pripadnik Holandskog bataljona odgovarao je na pitanja odbrana Dragana Neškovića i Zorana Ilića, optuženih za zločin u Srebrenici, kako bi Tužilaštvo BiH u sudski spis uvelo njegov iskaz koji je ranije dao u Haškom tribunalu.

Nešković i Ilić, bivši pripadnici Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), optuženi su da su 12. i 13. jula 1995. u naselju Budak, blizu Potočara, učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća radi odvođenja u UN bazu u Potočarima.

Optuženi su 13. i 14. jula 1995. učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Nešković, kako je dalje navedeno u optužnici, naredio je dvojici pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena Bošnjaka, što su oni i učinili, dok je Ilić pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika.

Nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu, svjedok Egbers je kazao da je s drugim pripadnicima Holandskog bataljona propratio kolonu civila u Potočare.

"Sami su krenuli iz Srebrenice zbog osjećaja nesigurnosti. Na samom početku su padale granate. Nisam vidio da je bilo ranjenih, ali nisam saznao je li iko povrijeđen. Granate su padale stotinu metara od kolone", rekao je Egbers.

Ovaj svjedok je pojasnio da je nadgledao pratnju dva konvoja civila iz Potočara prema Kladnju, dodavši da su oni stigli na krajnje odredište.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. decembar, prenosi BIRN- Justice Report.