BiH
35

VIK Zenica obilježio Svjetski dan voda: Projekat "Plava voda" je budućnost vodosnabdijevanja Zenice

Piše: E. M.
Ekrem Kahriman (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Ekrem Kahriman (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda u Hotelu Dubrovnik u Zenici danas je upriličena svečanost u organiciji Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica.

Na današnjem događaju povodom Svjetskog dana voda uposlenicima JP "VIK" Zenica dodijeljena su priznanja i nagrade za, te su predstavljeni budući projekti preduzeća sa akcentom na projekat "Plava voda". Direktor "VIK" Zenica Ekrem Kahriman je kazao kako je na području njihovog vodosnabdijevanja od 2005. godine riješen problem redukcije.

"Svake godine povećavamo broj konzumenata i širimo našu mrežu, a nismo pronašli nova izvorišta vode", dodao je Kahriman.

I pored nesređene društvene situacije u državi i teške ekonomske i socijalne situacije firma je u 2015. godine uspjela postići stupanj naplate usluga od 99,4 posto. Izvršena su i ulaganja u iznosu od oko 913 hiljada KM, a krajem prošle godine počela je i implementacija projekta "Plava voda".

"Implementacijom ovog projekta do distributivnog rezervoara u prigradskom naselju Putovići trebalo bi da se izgradi magistralni cjevovod kojim će moći do Zenice da se doprema 'Plava voda' u količini od 350 litara u sekundi. Po premjeru i predračunu ukupna vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM za šta su obezbjeđena kreditna sredstva na period od 15 godina", dodao je Kahriman.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Projektom "Plava voda" nadležni u Zenici su željeli da osiguraju vodosnabdijevanje kućanstava i u narednim godinama, ukoliko bi došlo do smanjenja resursa na trenutnim izvorištima.

Na Svjetski dan voda širom svijeta se ukazuje na probleme vezane za vodu i vodene resurse, a prema podacima Ujedinjenih naroda više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi i upozoravaju da će se svijet do 2030. godine suočiti sa 40 posto manje vode ukoliko vlasti ne promijene odnos prema njoj.

Evropska skupština biznisa sa sjedištem u Londonu nominovala je Kahrimana za top menadžera godine, a JP "VIK" za najbolje preduzeće u regiji za uspjeh u 2015. godini.