Do okončanja tendera
15

Vijećnici Zenice riješili problem zimskog održavanja puteva, ali ko će potpisati odluku?

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradsko vijeće Zenice danas je održalo hitnu sjednicu kako bi se riješio problem zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta na području Grada Zenica. Donijeli su odluku da te poslove obavljaju firme Komgrad-Ze i Alba, ali Kasumović je nakon "sukoba" sa SDA s govornice kazao da on odluku neće potpisati.
Današnja sjednica Gradskog vijeća Zenice počela je obraćanjem izvjestioca Sabire Helvide koja je kazala da je sektor prezentovao procijenjene vrijednosti i pristigle ponude na prvom tenderu koji je potom poništen, a ponude drugog tendera se otvaraju, kako je poznato 21. decembra.

Kazali su kako su uzeli paramete ranijih ugovora te da su prošle godine bile povećane cijene goriva, ali da su ove godine dosta niže.

"Grad ne može uticati na to kolike će biti ponuđene cijene, to je volja izvođača radova, analiza cijena, pa ćemo vidjeti šta će biti s ovim tenderom", kazala je Helvida.

Fuad Kasumović je odmah na početku svog govora krivicu prebacio na "medije koji su prerano počeli kampanju".

"Upozoravam medije, nemojte sramotiti grad, otvoren je za svako pitanje", kazao je Kasumović aludirajući da mediji očigledno nisu trebali pisati o problemu kašnjenja potpisivanja zimskog održavanja puteva dok su građani Zenice tokom vikenda proživljavali traume na lokalnim i nekategorisanim cestama.

Dodao je da je zbog količine radova, ovo morao biti međunarodni tender te da su firme u nedostatku radne snage i manjka tih firmi u Zenici, svojim ponudama namjerno podigli cijenu.

"Zakon o javnim nabavkama decidno kaže da ne smije uzeti fening više od procjene. I opet s novim raspisivanjem tendera trebamo 45 dana i to je 21. decembra, ali ni tada nećemo imati sve završeno. Nakon 21. decembra imamo 10 dana žalbe, a bude li žalba onda opet tri mjeseca i bit će kraj zime", kaže Kasumović te dodaje da će još veći problem biti ako se niko ne javi na tender.

Kazao je i da ne zna kako riješiti problem te da je zbog toga sazvana hitna sjednica, ali ni da zbog tri kapi snijega ne može proglasiti vanredno stanje.

"Nemam pravo nikoga angažovati jer je to krivično djelo, a u zakonu stoji da smo zaduženi da to održavamo. Zakon je takav. Ne znamo šta uraditi. Moramo pronaći neko rješenje. Molim vas bez populizma. Kanton je poslije nas raspisao tender, nije bilo žalbi, i to je to, ovdje je do Zakona o javnim nabavkama. U ovoj Gradskoj upravi niko neće raditi protiv zakona", kazao je Kasumović.

Vijećnica SDA Emina Tufekčić pitala je ko je odgovoran i ko će snositi odgovornost što Zenica kasni s realizacijom ovog ugovora.

"Vi i vaši saradnici sramotite grad, a ne novinari koji su izvijestili druge da postoji problem u našem gradu. Da nisu informisali javnost mi ne bismo sjedili ovdje", kazala je Tufekčić na što joj je Kasumović replicirao da bi trebala otići ljekaru.

Vijećnik Elmir Duvnjak (Snaga naroda) je pitao da li su tražili procjene od firmi prije raspisivanja tendera jer je i to definisano Zakonom o javnim nabavkama, na što mu je Kasumović kazao da garantuje da su to službe završile.

"Upravo sam pročitao i da je za međunarodni tender potrebno da je posao od 9 miliona KM i nije mi jasno zašto je ovo raspisano kao međunarodni tender?", pitao je Duvnjak.

Tokom rasprave, vijećnici SDA su poručili da će po ovom pitanju ostati suzdržani te da problem treba riješiti Gradska uprava koja je odgovorna za zimsko održavanje puteva.

Kasumović je vidno iznerviran SDA vijećnicima poručio da ne žele pomoći građanima te da on ne želi potpisati zaključak koji donosi Gradsko vijeće, što je bio problem na kraju.

Nakon nastavka burne rasprave i politikanstva svih političkih subjekata, donesen je zaključak, a vijećnik Denan Pašalić, iako mu je ukazano da samo načelnik može potpisati, je tražio da Gradsko vijeće Zenice donese i zaključak da Gradsko vijeće daje saglasnost da se odredi neko ko bi potpisao taj zaključak i njegovu realizaciju umjesto gradonačelnika Kasumovića, a to bi najvjerovatnije trebao biti sekretar.

Vijećnici su na kraju usvojili zaključak da će zimsko održavanje cesta do okončanja tendera, koji bi sa svim procedurama trebao biti završen do kraja prve trećine januara, održavati Alba Zenica i Komgrad-Ze, ali ko će potpisati odluku, i ko je po zakonu treba potpisati, još nije poznato.