Mostar
0

Vijećnici SDA neće učestvovati u radu Gradskog vijeća

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijećnici Kluba SDA u Gradskom vijeću Mostara do daljnjeg neće učestvovati u radu sjednica Gradskog vijeća, sve dok se ne ispune uslovi koji bi omogućili izbor gradonačelnika, saopćeno je iz te stranke.

"Imajući u vidu činjenicu da do današnjeg dana potpisnici političkih sporazuma sa SDA oko izbora gradonačelnika (HDZ iz 2004. i SDP, SBiH, Narodna stranka Radom za boljitak iz 2009.) nisu potvrdili da će se potpisani sporazumi ispoštovati, smatramo da se na narednoj sjednici neće izabrati gradonačelnik.

Podsjećamo da su se pomenutim sporazumom navedene stranke obavezale da će podržati gradonačelnika iz reda SDA. Također, do danas nije stiglo novo tumačenje visokog predstavnika u BiH oko tumačenja termina proste većine za izbor gradonačelnika, što je zahtjevano prilikom njegove posjete Mostaru", stoji u saopćenju.

Iz SDA navode kako je sam način zakazivanja sjednice od strane predsjednika Gradskog vijeća klasična opstrukcija rada Gradskog vijeća, što je, kako su istakli, u interesu političkih stranaka koje ruše jedinstveni Mostar i sve što je do sada postignuto.

"Još jednom insistiramo da visoki predstavnik hitno utvrdi, te kao obavezujući akt dostavi tumačenje proste većine koje osigurava pretpostavke da se gradonačelnik mora izabrati na prvom sljedećem nastavku prve sjednice Gradskog vijeća.

Istovremeno Klub SDA aktivno radi na utvrđivanju strukture budžeta za 2009. godinu, kako bi odmah po izboru gradonačelnika mogli pristupiti usvajanju budžeta", navodi se u saopćenju.