Odluka za nekoliko sedmica
0

Vijeće sigurnosti razmatra palestinski zahtijev

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak treba da razmatra zahtjev za članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama, o kome će se, kako se očekuje, glasati tek za nekoliko sedmica.

Libanski ambasador u UN-u, koji trenutno predsjedava tim tijelom, Navaf Salam je ranije izjavio da je palestinsko pismo sa zahtjevom za prijem palestinske države, koje je u petak palestinski predsjednik Mahmoud Abbas predao generalnom sekretaru UN-a, pokazao svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Konsultacije o palestinskom zahtjevu zakazane su za 15 sati po njujorškom vremenu.

Abbas je prije tri dana, obraćajući se učesnicima zasjedanja Generalne skupštine UN, koji su ga pozdravili burnim aplauzom, rekao da je predao zahtjev za "prijem Palestine na osnovama granica od 4. juna 1967", s Jerusalemom kao glavnim gradom.

SAD i Izrael se oštro protive palestinskom zahtjevu u UN-u i insistiraju na tome da palestinska država može da bude proglašena jedino kao rezultat izraelsko-palestinskih pregovora i mirovnog sporazuma.

Abbas je izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti UN-a završiti raspravu o zahtjevu za puno članstvo Palestine u UN-u u roku od nekoliko sedmica, a ne mjeseci.

Ta njegova izjava se tumači kao reakcija na spekulacije da će proći čitavi mjeseci pre nego što Vijeće sigurnosti glasa, kako bi se dalo vremena četvorki mirovnih posrednika i SAD da pronađu novu formulu za obnovu mirovnih pregovora.

Palestinci žele da osnuju svoju državu na čitavoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Sve te teritorije osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao istočni Jerusalem.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman upozorio je na teške posljedice ako UN odobri palestinski zahtjev za državnošću, ali nije objelodanio šta će Izrael učiniti.

"Ako će Palestinci zaista progurati jednostranu rezoluciju, ako ne u Vijeću sigurnosti, onda u Generalnoj skupštini, to će nas sve dovesti u novu situaciju i to će imati posljedice, teške posljedice", rekao je Lieberman za izraelski radio.