BiH
0

Vijeće ministara od EU "posuđuje" 100 miliona eura

SRNA
Vijeće ministara BiH danas je utvrdio Prijedlog osnova i Prijedlog ugovora o zajmu od EU 100 miliona eura za pomoć BiH u spoljnom finansiranju i budžetskim potrebama.

Ugovorom je predviđeno da EU stavi na raspolaganje BiH zajam od 100 miliona eura, koji će, prema Memorandumu o razumijevanju, biti alociran na BiH 10 posto, Federaciju BiH 60 odsto i Republiku Srpsku 30 posto.

Cilj ove makrofinansijske pomoći EU jeste da se pomogne BiH u spoljnom finansiranju i budžetskim potrebama, saopšteno je iz Vijeća ministara uz napomenu da je ova pomoć komplementarna sredstvima obezbijeđenim iz međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da Predsjedništvu BiH proslijedi u daljnju proceduru Prijedlog osnova i Prijedlog ugovora o zajmu između EU kao zajmodavca, BiH kao zajmoprimca i Centralne banke BiH kao agenta za plaćanje zajmoprimca.

Prijedloženo je da se za potpisnika Ugovora odredi ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, a u ime agenta za plaćanja zajmoprimca za potpisnika je predložen Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH.