BiH
0

Vijeće ministara izdvojilo 50.000 KM za Dom ''Bjelave''

FENA
Vijeće ministara BiH odlučilo je danas u Sarajevu da iz tekuće budžetske rezerve bude izdvojeno 50.000 KM za saniranje posljedica tragedije koja je zadesila Dječiji dom "Bjelave" u Sarajevu, saopćio je na pres- konferenciji nakon sjednice predsjedavajući Vijeća Nikola Špirić.

Od ostalih današnjih odluka Vijeća Špirić je kazao da je usvojen Program rada Vijeća ministara za 2007. godinu i upućen u parlamentarnu proceduru. Ovo je prvi put da Parlamentarna skupština BiH dobije programa rada Vijeća i to u kratkom roku, napomenuo je.

Danas je prvi put usvojen i sporazum o saradnji Vijeća ministara i nevladinog sektora u BiH koji će biti potpisan 9. maja. Sporazum dozvoljava da nevladin sektor bude partner, a ne opozicija Vijeću u rješavanju gorućih pitanja građana BiH, obrazloženje je Nikole Špirića.

Prihvaćen je također prijedlog odluke o formiranju Fonda za podršku stranim investicijama u BiH. Vijeće je dalo saglasnost Raiffeisen bank d.d. BiH da zaključi kreditni ugovor s Razvojnom bankom Vijeća Evrope vrijedan 30 miliona eura za finansiranje multiprojektnog programa ''kreiranje i očuvanje održivih poslova'' za mala i srednja preduzeća u BiH, saopćio je Špirić.

On je novinarima saopćio da je Vijeće ministara na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH. Ministarstvo pravde uputit će ovaj zakonski prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH. Izmjenama i dopunama Zakona definirano je da će u prvostepenom postupku suditi sudija pojedinac iz Upravnog odjeljenja Suda BiH, umjesto tročlanog Vijeća sudija. S obzirom na to da su stranke u postupku obavezane da izvedu sve dokaze, daljnje angažiranje trojice sudija pojedinaca u prvostepenom postupku bilo bi potpuno nepotrebno i neekonomično, stoji u obrazloženju zakona.

Vijeće ministara utvrdilo je danas i Prijedlog zakona o zaštiti planova rasporeda integriranih sklopova čiji je predlagač Institut za intelektualno vlasništvo.

Slijedećom odlukom Vijeća Sanja Božić je imenovana za predsjednicu Konkurencijskog vijeća BiH. Njen mandat trajat će godinu dana. Predlagač ove odluke kojom se vrši redovna rotacija na čelnoj poziciji je Konkurencijsko vijeće BiH, saopćio je na pres- konferenciji Nikola Špirić.