Za bolji razvoj
1

Vijeće ministara i nevladine organizacije u BiH potpisuju Sporazum o saradnji

Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na svojoj 126. sjednici održanoj 26.09.2017. godine usvojilo Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH. Potpisivanje je zakazano za 30.11.2017. godine u plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u 15 sati.

Predstavnici nevladinih organizacija u BiH pozvani su na svečano potpisivanje sporazuma čijim usvajanjem se nastavljaju aktivnosti na stvaranju poticajnog okruženja za razvitak civilnog društva u BiH i unapređenja institucionalnih mehanizama saradnje. Ovim sporazumom se nastoji kreirati nužni politički okvir za jačanje sudioničke demokracije u BiH, koji korespondira sa zahtjevima Evropske unije i potrebama BiH za transparentno kreiranje i provedbu javnih politika u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Usvajanju sporazuma prethodile su četiri javne rasprave sa nevladinim organizacijama u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Bijeljini organzovane uz podršku Centra za promociju civilnog društva, online konsultacije sa zainteresiranom javnošću putem web platforme www.ekonsultacije.gov.ba, kao i konsultacije sa institucijama Vijeća ministara BiH. Cilj konsultacija je bilo kreiranje kvalitetnog dokumenta koji će utemeljiti saradnju Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH.

NVO svoje prijave mogu dostaviti najkasnije do 27.11.2017. godine do 16 sati na email: [email protected].

Prilikom prijave obavezno je dostaviti: naziv organizacije, adresu i grad organizacije te ime i prezime osobe ovlaštene za potpisivanje.

Ovlašteni predstavnici organizacija obavezni su ponijeti pečat organizacije na dan potpisivanja kako bi potpisali i opečatili potpisani sporazum.

Broj mjesta je ograničen kapacitetom Plave sale Parlamentarne skupštine BiH. Nakon prijave, bit će dostavljen i dnevni red događaja saopćeno je iz projekta "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini" (CBGI).