BiH
0

Vijeće ministara BiH spremno za provođenje reformi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH spremno je da zajedno sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama najkasnije do 15. juna predstavi jasno definisanu agendu reformi u BiH.

Vijeće ministara BiH spremno je da predstavi jasno definisanu ekonomsku reformsku agendu koja bi bila bazirana na obavezama BiH prema SSP–u, Sporazumu za rad i zapošljavanje, nacrtu ekonomskih reformi sa sastanka na Jahorini, kao i prijedlozima ekonomskih reformi vlada i poslodavaca, a koje je spremno realizovati u predviđenim rokovima.

U vezi sa očekivanom agendom ekonomskih reformi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao kako smatra "da ekonomske reforme, uz već započete reforme javne administracije, uz izradu mehanizma koordinacije na kojem Vijeće ministara BiH već aktivno radi, te uz kredibilnu realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predstavljaju ključne aktivnosti koje bi nam vrlo brzo trebale obezbijediti značajan iskorak u EU integracijama i omogućiti podnošenje aplikacije za članstvo, što bi bio novi kvalitet na putu ka EU integracijama“.

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je da Vijeće ostaje potpuno posvećeno ključnim prioritetima, a to su evropski put BiH, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti, vladavina prava, te unutrašnja i vanjska stabilnost države.