BiH
24

Zvizdić: Promjena obrazaca ponašanja za one koji žive u administrativnom komforu u BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je konferenciju za medije u povodu prva tri mjeseca rada Vijeća ministara BiH.

Osim Zvizdića konferenciji su prisustvovali i državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar komunikacija i saobraćaja Slavko Matanović.

Zvizdić je kazao da su u prva tri mjeseca rada Vijeće ministara BiH karakterisali kvalitetna i konstantna saradnja svih ministara te spremnost za postizanje dogovora i kompletna predanost prioritetima BiH koji bi trebali dovesti do poboljšanja života građana ove države.

On je istakao da se Vijeće ministara BiH posebno baziralo na rad na evropskim integracijama, povećanju stepena regionalne saradnje, stabilnost, te vladavini prava, odnosno borbi protiv korupcije i svih vrsta ekstremizma.

"Usvojen je veliki broj zakona koji su od izuzetne važnosti za naš put ka Evropskoj uniji. Usvojeni su zakoni koji su u funkciji ekonomskog razvoja države", rekao je Zvizdić.

On je dodao da je konačno usaglašena i reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu u periodu od 2015. do 2018. godine.

"To nam donosi strogu kontrolu novog zapošljavanja, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje poslovne klime, bržu i efikasniju registraciju novih preduzeća, smanjenje troškova rada, borbu protiv sive ekonomije, te socijalnu zaštitu baziranu na potrebama, a ne na stečenim pravima", kazao je Zvizdić.

Istakao je kako Vijeće ministara BiH kao organ izvršne vlasti ima dominantnu ulogu, ali da se Vijeće nije miješalo i da nema namjeru miješati su u poslove entitetskih organa izvršne vlasti.

"Vertikalni mehanizam koordinacije bit će ubrzo završen. Da li su u pitanju dani ili sedmice, ne mogu tačno reći, ali mogu vam potvrditi da je i mehanizam koordinacije u završnoj fazi", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojilo informaciju koja će omogućiti normalno funkcionisanje institucija kulture, a posebno Zemaljskog muzeja.

Na novinarsko pitanje da li će biti otpuštanja u javnoj upravi Zvizdić nije mogao precizno odgovoriti.

"Tek nakon analiza moći ću dati konkretan odgovor. Ekonomske reforme u velikoj mjeri podrazumijevaju promjenu obrazaca ponašanja, posebno onih koji žive u administrativnom komforu u BiH", zaključio je Zvizdić.

Na kraju je dodao da će BiH 2017. godine postati kandidat za EU ukoliko se sprovedu reforme u BiH.

"Mi smo spremni na provedbu svih reformi da se to desi", rekao je Zvizdić, te dodao da bi građani efekte dosadašnjih učinaka Vijeća mogli osjetiti već u zadnjem tromjesečju godine pod uvjetom da predano rade i svi ostali nivoi vlasti.