BiH
0

Vijeće Evrope: Zbog ugroženosti ljudskih prava u BiH nužne energične mjere

FENA
Iako su vlasti u BiH ratificirale ključne evropske i međunarodne ugovore o zaštiti ljudskih prava, te usvojile potrebnu legislativu i akcione planove u mnogim ključim oblastima, krajnje je vrijeme za energične mjere radi promjene postojećeg stanja, stoji u izvještaju povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava Thomasa Hammarberga.

U izvještaju koji je u čevrtak uveče predstavljen i u sjedištu EU, posebno se ukazuje na ugroženost ljudskih prava među interno raseljenim i manjinskim povratnicima, u romskoj populaciji, među djecom, siromašnima i socijalno isključenim osobama.

U izvještaju se zaključuje da su višegodišnji rat i politički konflikti glavni uzroci istrajnog siromaštva, socijalne isključenosti iz društvenih tokova i nejednakosti.

Dodatni uzrok postojećem stanju, po Hammarbergu, leži u nepravednoj i netransparentnoj raspodjeli socijalne pomoći onim kategorijama stanovništva koje su već siromašne ili su najpodložnije osiromašenju, kao što su nemoćni, samohrane majke i zdravstveno nezbinute osobe.

Prva nužna mjera, navodi se u izvještaju, je osiguranje prikladnog smještaja, infrastrukure i servisnih službi za siguran povratak interno raseljenih, kako bi im se omogućio nastavak života u sigurnom okruženju i bez diskiminacije, bez obzira na naciju.

Od državnih i lokalnih vlasti se također zahtijeva da preduzmu sve potrebne mjere za uspješnu integraciju onih koji se iz objektivnih razloga ne mogu vratiti u pijeratno mjesto boravka.

U izvještaju Vijeća Evrope se predlaže opsežan paket mjera za zaštitu nacionalnih manjina, a prava Roma na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i pravo na smještaj smatraju se prioritetima koji se ne mogu više odlagati. Borba potiv nasilja nad ženama i djecom su također urgentna pitanja, navodi se u izvještaju.

Na kraju izvještaja se insistira i na hitnom uspostavljanju dugo odlaganog ureda ombudsmana na državnom nivou, te na povećanoj efikasnosti pravosuđa, koje je uprkos evidentnim poboljšanjima u pogledu nezavisnosti i pofesionalizacije i dalje neefikasan instrument pravde.

"Takvo stanje se mora hitno promijeniti", zaključuje se u najnovijem izvještaju Vijeća Evrope o stanju ljudskih prava u BiH, koji je pripreman od juna prošle godine.