Sarajevo
0

Vijeće donijelo odluku o obnovi fasada

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o načinu ostvarivanja saradnje Grada Sarajeva s pravnim i fizičkim osobama u oblasti obnove fasada na objektima od kulturno-historijskog značaja.

Ovom odlukom utvrđuje se način ostvarivanja saradnje u oblasti obnove glavnih uličnih fasada na objektima od kulturno-historijskog značaja na području grada Sarajeva.

Osnovni ciljevi donošenja ove odluke su iznalaženje optimalnih modela saradnje i finansiranje obnove fasada, obnova i zaštita kulturne baštine i unapređenje turističke ponude grada Sarajeva. Ovom odlukom se nastoji s jednog nivoa vlasti planirati obnova fasada. Do sada se obnovi fasada pristupalo parcijalno bez godišnjeg ili srednjoročnog plana i to uglavnom s nivoa općina.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o usmjeravanju planiranih sredstava iz budžeta Grada Sarajeva za 2008. godinu. Sredstava planirana u budžetu Grada Sarajeva za 2008. na pozicijama Informatizacija Gradske uprave i Gradskog vijeća u iznosu od po 40.000 KM usmjeravaju se na poziciju Tekući grant sufinansiranje manifestacije “Skijaške legende '84.” od 80.000 KM.

Nacrtom Programa obilježavanja godišnjice XIV ZOI '84. u 2009. predviđena je početna manifestacija Skijaške legende '84. koja će se održati od 19. do 21. decembra 2008. godine na Bjelašnici. Manifestacija je sportsko-zabavnog karaktera i prisustvovat će najznačajnija imena iz oblasti zimski sportova i to: Ingmar Stenmark, Alberto Tomba, Lasse Kjus, Kjetil Andre Aamodt, Peter Muller, Paul Accola.

Utvrđen je i Nacrt Programa obilježavanja godišnjice XIV ZOI-Sarajevo '84. u 2009. godini, koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Gradsko vijeće usvojilo je i Informaciju o stanju olimpijskog bazena Sarajevo.

Direktor bazena Mujo Gec kazao je da je u toku otklanjanje nedostaka potkrova, te da je jedna trećina radova završena. Završetak radova se očekuje krajem sljedeće sedmice, a otvaranje bazena za građane u prvoj polovini novembra.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o radu Saveza općina i gradova u FBiH, a za narednu sjednicu Gradskog vijeća zaključeno je da se pripremi Izvještaj o aktivnostima gradonačelnice Grada Sarajeva u Savezu općina i gradova u FBiH.

Gradsko vijeće primilo je k znanju i Informaciju o Dokumentu okvirnog budžeta 2009.-2011. godine te Informaciju o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanja zastave Grada Sarajeva,