Damir Ljubić
0

"Veterinarska komora Federacije BiH nelegalano izdavala licence"

SRNA
Damir Ljubić
Damir Ljubić
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić izjavio je danas da je Veterinarska komora Federacije BiH (FBiH) od 2004. godine do danas nelegalno izdavala licence, te naglasio da je predsjedniku i delegatima Skupštine ove komore istekao mandat još 2008. godine.

"Zajedno sa Federalnom inspekcijom informisali smo Vladu FBiH o statusu, legalitetu i legitimitetu Veterinarske komore FBiH, te ukazali da ona ni do danas nije postupila u skladu sa zakonskim odredbama, odnosno nije uskladila svoje akte, izabrala nove ljude i, u skladu sa zakonom, od Vlade zatražila saglasnost za obavljanje javnih ovlašćenja", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare.

Reagujući na jučerašnje istupe predsjednika Veterinarske komore FBiH Jasmina Ferizbegovića, koji je optužio resorno ministarstvo da "pokušava zaobići propisane procedure za usvajanje zakonskih akata i nezakonito uređivati politiku u oblasti veterinarstva", Ljubić je istakao da se vakcinacija malih preživara s ciljem borbe protiv bruceloze u oba entiteta, koju je naložila Kancelarija za veterinarstvo BiH, doprinijela da se u posljednje dvije godine bilježi značajan pad broja oboljelih životinja, pa samim tim i ljudi.

"I u ovom segmentu Ferizbegović iznosi potpune neistine tvrdeći da nije donesen adekvatan program za suzbijanje ove bolesti", rekao je ministar i podsjetio da na nivou BiH i FBiH postoji Pravilnik o obilježavanju malih preživara na osnovu kojeg je na području Federacije do sada obilježeno oko 370 000 životinja koje se evidentiraju radi isplate podsticaja i dijagnostike.

Ljubić je naveo da će od početka naredene godine, kada se na nivou BiH uspostavi baza podataka, sve ove informacije dostaviti Kancelariji za veterinarstvo BiH na zajedničko korišćenje.

On je dodao da je Ministarstvo, zajedno sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, kreiralo i predložilo dopune Zakona o veterinarstvu koje će dostaviti Vladi FBiH. Ove dopune se uglavnom odnose na usklađivanje zakona sa postojećim zakonom na nivou BiH, krivične odredbe i usklađivanje nekih tehničkih stvari, osim člana 12. u kojem se navodi da se kontrola pošiljki prehrambenih proizvoda radi samo na jednom mjestu.

"Nakon svega, očito je da Ferizbegoviću ne odgovara uvođenje reda i odgovornosti u ovoj oblasti i da niko nema monopol na određenim područjima. U kontaktu smo sa ljudima iz struke jer nam je cilj da dođemo do najkvalitetnijih zakona i rješenja kako bi sačuvali zdravlje životinja, pa samim tim i ljudi", istakao je Ljubić.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak je istakao da je oblast veterinarstva loše uređena i da teško ide uvođenje zakona u ovom segmentu.

"Ovde se radi o borbi za javna ovlašćenja, koje ima samo država i može ih prenijeti po pravilima i zakonima. Mi smo za pripreme i izmjene zakona dali pozitivno mišljenje, iako čak i nama neke stvari ne odgovaraju", rekao je Tirak.