Nastavljeno suđenje
4

Veselin Vlahović odbija lijekove i šalje pisma žrtvama

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Na suđenju Veselinu Vlahoviću Batku za zločine počinjene u Sarajevu, tužilac Behaija Krnjić zamolilo je Sudsko vijeće da spriječi optuženog u slanju pisama žrtvama koje su se zbog toga uznemirile.

Tužilac Krnjić je kazao kako je Vlahović preko suda poslao pismo oštećenoj porodici Pecar, te da su oni uznemireni sadržajem pisma, kao i zbog činjenice da optuženi zna njihovu adresu. O sadržaju pisma nije bilo riječi, a predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da u pismu nije bilo prijetnji.

"Mogao sam pretpostaviti da će se porodica uznemiriti. Žao mi je zbog toga", kazao je Božić.

Radivoje Lazarević, Vlahovićev branilac, rekao je da ima problema u komunikaciji s optuženim koji se ponovo nije pojavio na suđenju.

"Imam problema u komunikaciji s Vlahovićem. On je pristao da ga doktorica neuropsihijatar vještači ove sedmice, ali je rekao da ja ne dolazim s njom", kazao je Lazarević i dodao da se na prošlom ročištu optuženi nije pojavio zbog bolesti.

Sudija Božić je pročitao dopis koji je poslao doktor iz pritvorske jedinice, a koji je nakon pregleda optuženog konstatirao da se njegovo psihičko stanje pogoršalo.

"Odbija da pije terapiju i selektivno odgovara na pitanja", navedeno je u dopisu.

Vlahoviću se optužnicom na teret stavlja da je od maja do augusta 1992. na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je zlostavljao i premlaćivao građane nesrpske nacionalnosti te im oduzimao novac i druge vrijednosti.

U nastavku suđenja Odbrana je pozvala svjedokinju Kemiju Kurtović kako bi je pitala da li je član njene porodice odveden s Grbavice u junu ili u julu 1992. Svjedokinja je prilikom proglašavanja nestale osobe umrlom 2008. rekla da je to bio juli 1992., a na suđenju je kazala da se to dogodilo u junu.

"Tada mi je bilo svježije pamćenje – dakle, odveden je u julu i od tada mu se gubi svaki trag", precizirala je Kurtović.

Odbrana je predložila ispitivanje dodatnih 20 svjedoka, na šta se tužilac žalio, smatrajući da Odbrana time prolongira cijelo suđenje.

Sudsko vijeće je od 20 predloženih svjedoka dozvolila ispitivanje njih pet, koji su očevici događaja na Grbavici.

Suđenje će biti nastavljeno 14. novembra, javio je BIRN-Justice Report.