BiH
154

Veliki broj djece u školama i vrtićima u KS obolio od atipične upale pluća

Piše: M. Nukić
Veliki broj djece predškolskog i školskog uzrasta u KS obolio je od atipične upale pluća, saznaje Klix.ba. Prema podacima koje imaju JU Dom zdravlja KS, povećan je broj djece oboljele i od tipične upale pluća, međutim ova bolest nije virusna i ne prenosi se s osobe na osobu kao atipična upala pluća.

"Prema trenutnom stanju može se konstatovati da ima slučajeva oboljelih od tipične i atipične upale pluća iznad uobičajenog prosjeka, ali nije proglašena epidemija. Najviše oboljelih je među predškolskim i školskim uzrastom i kod njih je riječ o oboljenju između atipične i tipične upale pluća", rekao Arman Šarkić iz Press službe JU Dom zdravlja KS.

Atipičnu upalu pluća karakteriše suh kašalj, visoka temperatura, te bolovi u rukama i nogama. Virusna je i prenosi se zrakom, a uzrokuju je gljivice, virusi i unutarstanični mikroorganizmi.

"Kod atipične upale pluća imamo suhi kašalj koji traje duže i ova upala pluća se može utvrditi samo radiološkim nalazom", rekao je Šarkić.

Povećan je i broj oboljelih od tipične upale pluća. Ona je izazvana bakterijama i prate je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, te bolovi u grudnom košu. Kod djece i starijih imamo i otežano disanje.

Upalama pluća podložnije su osobe nedovoljno razvijenog ili narušenog imunološkog sistema. To su djeca i starije osobe, a pogotovo oni koji boluju od hroničnih bolesti, kao što su srčane, šećerna i plućne bolesti.

"Ljekari savjetuju da radite na jačanju imuniteta i da izbjegavate javne skupove. Međutim, s obzirom na to da je vrijeme škole, to je nemoguće izvesti. Treba održavati higijenu pojačano i unositi što više tekućine", kazao je Šarkić.