BiH
0

Velika Britanija u ime EU-a pozdravila apel Ljiljane Zelen-Karadžić

NINA
Ljiljana Zelen-Karadžić
Ljiljana Zelen-Karadžić
Velika Britanija je u ime Evropske unije pozdravila apel Ljiljane Zelen-Karadžić upućen suprugu Radovanu da se preda Haaškom tribunalu.

Britansko predsjedništvo EU-a "pozvalo je Radovana Karadžića da posluša apel i da se preda Tribunalu", saopštilo je jučer ministarstvo vanjskih poslova u Londonu.

Vlasti Velike Britanije, koja predsjedava 25-članom Unijom u drugoj polovini ove godine, su, također, povoljno ocijenile poziv službenog Beograda Radovanu Karadžić da se preda, a koji važi i za druge optužene koje traži Haaški tribunal.

"Predsjedništvo naglašava da je neophodna puna i bezuvslovna saradnja s Tribunalom za svako novo približavanje prema EU", dodaje se u saopštenju Foreign Officea.

U saopštenju su, također, "pozvane zemlje regije da intenziviraju napore kako bi osigurale transfer svih bjegunaca u Haag, a posebno Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine".

Tribunal u Haagu u dva je navrata sredinom 1990-tih podigao optužnice protiv Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i generala Ratka Mladića, komandanta Vojske RS-a za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Protiv generala Hrvatske vojske Ante Gotovine Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je 2001. podigao optužnicu za ratne zločine tokom hrvatske vojno-redarstvene operacije Oluja na teritoriju tadašnje Republike Srpske Krajine.