Brčko distrikt
5

Vehabović: Zima nosi rizik od prekida vodosnabdijevanja

SRNA
Brčko
Brčko
U Brčko distriktu se u predstojećem zimskom periodu pri niskim temperaturama zbog dotrajalosti vodovodnog sistema može očekivati pucanje vodovodnih cijevi, što će dovesti do zastoja u vodosnabdijevanju, izjavio je pomoćnik direktora za logistiku u javnom preduzeću "Komunalno Brčko" Majazudin Vehabović.

On je najavio da bi u tom slučaju zastoji u vodosnabdijevanju mogli trajati od 15 do 20 časova, a jedino trajno rješenje ovog problema je u izgradnji novog transportnog cjevovoda.

"Rebalansom budžeta Vlade Brčko distrikta odobreno je četiri miliona maraka za izgradnju novog transportnog cjevovoda, ali uprkos izrađenom projektu, riješenom pitanju imovinskih odnosa i izdvojenom novcu za ove namjene, radovi na izgradnji cjevovoda još nisu počeli", rekao je Vehabović novinarima.

Vehabović je istakao da je izbjegavanje zastoja u vodosnabdijevanju interes svih - kako potrošača, tako i "Komunalnog Brčko", koje u slučaju prekida u isporuci vode trpi velike Finansijske gubitke.

Prema riječima Omera Bešlagića, predstavnika Firme "Akvadukt" iz Tuzle koja je izvršila stručna ispitivanja i analize cjevovoda, ustanovljeno je da je glavni potisni cjevovod Brčko distrikta izgrađen prije 30 godina i da je vijek njegovog trajanja istekao.

"Na osnovu analiza koje smo obavili, ustanovili smo da, uprkos maksimalno pažljivom postupanju operatera, postoji velika vjerovatnoća da usljed pritiska dođe do pucanja cijevi koja bi područje Brčkog ostavila bez vode", rekao je Bešlagić.