BiH
4

Vedran Puljić je ubijen prije četiri godine, ubica još uvijek slobodan

Piše: A. K.
Navijač FK Sarajevo Vedran Puljić je ubijen na današnji dan prije tačno četiri godine. Njegov ubica uživa na slobodi, a ročište za izjašnjavanje o krivici Olivera Knezovića, optuženog za njegovo ubistvo, još nije održano.

Ubistvo Vedrana Puljića danima je punilo novinske redove, a političarima koristilo za prikupljanje jeftinih političkih poena i priču o Margaret Tacher i njenom, kako se to ovdje voli reći, uspješnom modelu borbe protiv nasilja na stadionima. Vedrana se danas sjećaju samo članovi porodice i navijači FK Sarajevo, koji skandiraju njegovo ime u 24. minuti utakmice (broj godina kada je ubijen) i posjećuju njegov grob na godišnjicu ubistva. Četiri godine od ubistva, ubica je još uvijek na slobodi.

Optuženi Oliver Knezović je nedostupan pravosudnim organima. On je nedugo nakon hapšenja pobjegao u Hrvatsku, a danas živi u Zagrebu. Ročište o izjašnjavanju krivice zakazano je za 5. decembar ove godine. Prethodno ročište zakazano za 29. mart je odgođeno jer je njegov advokat Borislav Čuljak u međuvremenu postao tužitelj.

Kako nam je rekla Anita Matijević, glasnogovornica Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, svi dokumenti i poziv za suđenje su dostavljeni Knezoviću putem Ministarstva pravde Hrvatske. Niko ne zna da li će se on odazvati sudskom pozivu. Matijević kaže da postoji mogućnost da se u tom slučaju predmet preda hrvatskom pravosuđu.

S optužnicom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona ne slažu se navijači FK Sarajevo koji smatraju kako je Vedrana ubio policajac.

"Podmetanje tamo nekog Knezovića, koji je slučajno pobjegao iz ruku te iste policije u Hrvatsku, mi nećemo prihvatiti. Vedrana je ubila policija", navodi se na zvaničnoj web-prezentaciji Hordi zla, najvatrenijih navijača FK Sarajevo.

Knezović je iz pritvora u Širokom Brijegu pobjegao uz pomoć sudskih policajaca Marinka Barbarića i Ivana Barića. Oni su 22. aprila ove godine na Općinskom sudu u Livnu nepravomoćno osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog protivzakonitog oslobađanja osobe kojoj je oduzeta sloboda, potvrdila nam je Nada Dalipagić, advokat Marinka Barbarića.

"Tužilac je uložio žalbu i tražio veću kaznu. Advokat Ivana Barića, Žarko Zeljko, i ja smo tražili oslobađajuću kaznu. Kantonalni sud u Livnu je zakazao ročište za 15. oktobra, kada će biti donesena pravomoćna presuda", rekla je Dalipagić za Klix.ba.

Vedranovoj sahrani prisustvovalo je više hiljada građana, dok danas grob posjećuju samo porodica i navijači Sarajeva. Oni će se danas u 17 sati okupiti na groblju Bare kako bi položili cvijeće i šutnjom odali počast ubijenom drugu.