Priznanje i Pjaniću
236

Večernjakov pečat odnijeli Zoran Tegeltija, Alen Šeranić, Fahrudin Radončić, Andrej Plenković...

E. Sk.
Prestižna manifestacija, ovogodišnji 19. po redu Večernjakov pečat, održan je večeras istovremeno u nekoliko gradova u BiH i regiji. Posebni ocjenjivački sud izabrao je 150 kandidata iz svih sfera života koji su svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu.
Kandidati su se takmičili u 15 kategorija za glavnu nagradu "Osobu godine".

Dodjelu nagrada publika je mogla pratiti na stranicama Večernjeg lista, ali i gledati uživo na BHRT-u, HRT-u, RTV HB-u, RTRS-u. Zbog epidemije koronavirusa ovogodišnje izdanje Večernjakova pečata održalo se u pomalo izmijenjenom formatu, bez prisutnosti publike.

Tako je Večernjakov pečat za Osobu godine u Evropi dobio hrvatski premijer Andrej Plenković, dok je nagradu "Naše gore list" dobila hrvatska europarlamentarka Željana Zovko.

Nagradu u kategoriji dobio je Mladen Milanović Koja, jedan od najuspješnijih biznismena u BiH, čija firma danas djeluje u brojnim zemljama regije.

"BiH je dobro mjesto za ulaganje. Moj savjet je da bude radni, disciplinirani i strpljivi. Kažem strpljivi, jer danas mladi misle da mogu doći do miliona preko noći, a to nije moguće nigdje", poručio je.

U kategoriji Politika trijumfirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, piše Večernji list.

"Vijeće ministara shvatio sam kao mjesto kompromisa. Uspjeli smo dobiti prvi dio borbe za spašavanje života. Osigurali smo 750 miliona eura pomoći. Tako veliku pomoć BiH nikad nije dobila. Ono što nam sad predstoji, to je borba protiv posljedica pandemije", kazao je Tegeltija.

U ovoj kategoriji dodijelila se i nagrada za međupolitički dijalog. Ovo priznanje otišlo je u ruke Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost kome je nagradu uručio Adnan Terzić, aktuelni direktor Autocesta FBiH.

Osobe godine u BIH su Alemka Markotić, Darija Kisić Tepavčević i Alen Šeranić.

"Ovo priznanje dugujem svim zdravstvenim radnicima", poručio je Šeranić.