Srebrenica
0

Večeras stižu učesnici Marša mira

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Dan prije klanjanja zajedničke dženaze za 775 žrtava srebreničkog genocida, u ovom gradu priređeno je nekoliko prigodnih sadržaja.

Odbornici Skupštine općine Srebrenica održali su danas komemorativnu sjednicu na kojoj su odali dužnu poštu svim stradalim Srebreničanima, a u Kulturnom centru prikazana su dva dokumentarna filma o stradanju srebreničkih Bošnjaka .

U večernjim satima u Memorijalni centar stići će učesnici trodnevnog marša mira, kao i oni koji su pješačili iz nekoliko bh. gradova.

Večeras će tabuti sa posmrtnim ostacima, iz hale Fabrike akumulatora, gdje su sinoć smješteni nakon dopreme iz Visokog, biti prenijeti u Memorijalni centar. Tu će ostati do klanjanja zajedničke dženaze koju će voditi reisu-l-ulema, Mustafa efendija Cerić, a sahranu Rudolfa Hrena, katolika iz Srebrenice, fra Martin Antunović.

Po zvaničnom protokolu, prisutnim će se obratiti Osman Suljić - načelnika Opštine Srebrenica, Charles L. English, ambasador SAD-a u BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Sadik Ahmetović, zamjenik Predsjedavajućeg VMBiH, Thorbjørn Jaglanda, generalni sekretar Vijeća Evrope, Yves Leterme, premijer Kraljevine Belgije, Recep Tayyip Erdogan, premijer Republike Turske i dr. Haris Siladžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sutra se u Potočarima očekuje prisustvo oko 50.000 ljudi i veliki broj međunarodnih zvaničnika. Stoga su preduzete bezbjedonosne mjere, kako bi ovaj skup protekao bez problema, izjavio je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Organizacioni odbor izdao je danas saopćenje u kojem se ograđuje od pojedinačnih izjava da Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije i Recep Tayyip Erdogan, premijer Turske nisu poželjni na obilježavanju 15. godišnjice genocida. Odbor smatra da su oni dobrodošli u Potočare.