BiH
47

Vatrogasnom društvu ''Bjelave'' uručena nova oprema

Klix.ba
U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' (Bjelave 44) načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i komandir DVD ''Bjelave'' Sulejman Vranac su potpisali ugovor o davanju na korištenje vatrogasne opreme koju je Općina Centar nabavila za potrebe Službe za zaštitu od požara koja djeluje pri ovom vatrogasnom društvu.

"Općina Centar duži niz godina pomaže u opremanju Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Bjelave', zbog čega oni spadaju u jedno od bolje opremljenih vatrogasnih društava u BiH. Za njihove potrebe ranije smo nabavili, između ostalog, i nova vatrogasna vozila. Ove godine smo izdvojili gotovo 56.000 KM za kupovinu opreme koja je najvećim dijelom namijenjena za spašavanje tokom poplava. U narednom periodu ova vatrogasna jedinica će obučiti svoje članove za korištenje nove opreme za spašavanje kako građana Centra tako i za pomoć na drugim područjima", kazao je načelnik Bećirević.

Riječi zahvalnosti načelniku Bećireviću i Službi za civilnu zaštitu Općine Centar za sve dosadašnje ali i današnju donaciju uputio je Sulejman Vranac.

"Ova današnja izuzetno vrijedna donacija će biti u službi građana kako općine Centar tako i stanovnika sa cijelog područja Kantona Sarajevo. Nadamo se nastavku ovakve dobre saradnje sa Općinom Centar, a mi ćemo svojim radom i zalaganjem opravdati nabavku vatrogasne opreme", kazao je Vranac.

Danas su pripadnici DVD ''Bjelave'' dobili sljedeću vatrogasnu opremu: gumeni čamac sa motorom i pratećom opremom, agregat za struju, pumpu za vodu, automatsku mlaznicu, gumirana vatrogasna crijeva (15 komada), naprtnjače za gašenje požara (10 komada), dvije sigurnosne lampe, 15 pari zaštitne obuće, mini izolacioni aparat za disanje u zadimljenim prostorijama, set za davanje kisika, tronožac za spašavanje sa užadima, set zračnih jastuka za podizanje tereta, kompozitnu bocu za zrak, aparat za startanje auta, radne uniforme (12 komada) te 12 pari spasilačkih i sigurnosnih čizama.

Primopredaji opreme je prisustvovao i Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar, koja je obavila proceduru javne nabavke.