BiH
3

Vatrogasci se i dalje bore s požarom na području Trebinja, vatra ide prema selu Grkavci

Piše: D. B.
Na području Trebinja traje velika akcija gašenja požara koji prijeti kućama u nekoliko sela. Oblaci dima sinoć su opasali grad, a požarna linija duža je od 40 kilometara

Zbog duge požarne linije vatrogasci djeluju danonoćno kako bi spriječili ugrožavanje kuća i puteva. Magistralni put na ovom području je bio zatvoren za saobraćaj, ali je nakon intervencije vatrogasaca ponovo normalizovan.

Borba s vatrenom stihijom i dalje traje, ali ima naznaka da će situacija biti bolja nego u proteklim satima.

"Tokom noći su branjena sela Trebijovi i Aljetići, a požar se sada širi prema selu Grkavci. Drugi kraj požara je otišao na Jasen, a sinoć smo na putu sprečavali njegov prelazak prema Gorici. Gašenje je otežavao jak vjetar. Ekipe su trenutno na terenu i brane Aljetiće i Jasen. Međutim, ima naznaka da će situacija biti bolja", potvrđeno je za portal Klix.ba iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Trebinjskim vatrogascima u pomoć su stigle i kolege iz Lastve, Centra za gazdovanje kršom, Civilne zaštite, a u odbrani kuća priključili su se i mještani.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Danko Vuković, koji predvodi ekipu na požarištu, kaže da ni oni više ne znaju gdje gori, jer se stari požari gase, a novi pale.

"Noćas je neko zapalio vatru u Podgljivlju u blizini magistralnog puta prema Bileći, ali smo uspjeli da ga ugasimo", kaže Vuković i dodaje da se gasi i u rejonu Trebijovi gdje je višekilometarska požarna linija.

Dodatne probleme vatrogascima prave pojave požara na drugim područjima, zbog kojih moraju da i tokom dana intervenišu i više puta.

Požar je jučer prijetio repetitoru na Leotaru, a zbog gušenja dimom je ljekarska pomoć ukazana četvorici vatrogasaca. U gašenju je pomagao i helikopter Oružanih snaga BiH. Uzrok požara je ljudski faktor.