Nadbiskup Alessandro D'Errico
26

Vatikan zabrinut za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu nadbiskupa Alessandra D'Errica, apostolskog nuncija u BiH, s kojim je razgovarao o pitanjima koja se tiču povratka Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini.

Čestitajući ministru Ljubiću na imenovanju, nadbiskup D'Errico je istaknuo da je to ministarstvo od posebne važnosti za vjerske zajednice koje su zainteresirane za povratak izbjeglih i raseljenih, kao i pitanja ostvarenja temeljnih ljudskih prava.

Zahvalivši na čestitkama, Ljubić je informirao apostolskog nuncija D'Errica o toku priprema za predstojeću regionalnu donatorsku konferenciju planiranu za 24. april u Sarajevu.

Ljubić je istaknuo da je to pravo vrijeme za takvu konferenciju, da se prikupe potrebna sredstva i time ubrza rješavanje problema izbjeglih i raseljenih u cijeloj regiji, jer vlada dobra politička atmosfera da se to pitanje riješi.

Apostolski nuncij u BiH prenio je zabrinutost Svete Stolice zbog smanjenja broja Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini te njihovog nepovratka na prostoru BiH.

On je izrazio zabrinutost što u proračunu za 2012. godinu uopće nisu predviđena sredstva za povratak izbjeglih i raseljenih osoba te izrazio očekivanje da će takva situacija biti promijenjena.

Ljubić je rekao da je povratak izbjeglih i raseljenih prioritet rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i naglasio da se on predano zalaže da se u proračun za 2012. godinu uvrste sredstva za potporu povratku izbjeglih i raseljenih osoba, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.