Inzko građanima BiH
0

"Vaša je budućnost evropska"

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Specijalni predstavnik Europske unije (EU) Valentin Inzko posjetio je danas Mostar te sudjelovao u javnoj debati pod nazivom "Postoji samo jedan smjer za Bosnu i Hercegovinu-izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope".

Debati je, uz ostale, prisustvovao i britanski ambasador u BiH Michael Tatham.

U izjavi za novinare Inzko je kazao kako je budućnost BiH evropska budućnost te da će građani BiH biti građani Evropske zajednice.

"Vaša je budućnost evropska, mi ćemo vas pratiti, a očekujemo i vaš napor", poručio je Inzko.

Ambasador Tatham istaknuo je kako je evropska integracija, odnosno mjesto u EU za BiH njezino pravo odredište te da je članstvo BiH u EU od dobrobiti i za EU.

"Članstvo u EU nije čarobno rješenje i svaka zemlja pred sobom na tom putu ima velike izazove. Međutim, ona zaista obezbjeđuje jedan isprobani kontekst u kojem je moguće osigurati stabilnost, sigurnost i prosperitet. To se jasno može vidjeti na osnovi velikih progresivnih pomaka u mnogim zemljama nakon što su postale članice EU-a", kazao je Tatham.

On je istakao kako je članstvo u EU isuviše važno pitanje da bi se moglo tako jednostvano ostaviti samo političkim liderima u zemlji.

"To se tiče svih vas i svi vi trebate da budete uključeni u to, bez obzira na to radi li se o civilnom društvu, građanima ili medijima. Što bude jasnija slika o tome što znači EU i kakve koristi ona može donijeti, to će snažnije civilno društvo, građani i svi drugi akteri unutar određene zajednice moći izvršiti pritisak na političke organe ove države da dovedu do rezultata koji su potrebni svim ljudima ove zemlje", kazao je Tatham.

On je istakao kako u posljednje četiri godine BiH nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoj reformski potencijal, da su pomaci u reformama bili sporiji nego što su mogli biti te da bi bila šteta ako se to nastavi i u budućnosti.

"Potreban je novi zamah za reforme u BiH. To može da dođe od postojećih političkih stranaka i postojećih političara, novih političkih stranaka i novih političara, međutim, taj zamah treba nastaviti u budućnosti", naglasio je Tatham.

Inače, posjet Mostaru dio je Programa komuniciranja s javnošću u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU-a, te osmi u seriji posjeta specijalnog predstavnika EU-a Inzka općinama u BiH koji su počeli u aprilu ove godine.