Srebrenica
0

Vannastavnim aktivnostima unapređuju toleranciju

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
U Srebrenici je danas održan turnir u malom fudbalu pod nazivom "Sportom do prijateljstva" s ciljem razvoja saradnje među školama, i tolerancije i boljeg razumijevanja među mladima.

Turnir je odigran među učenicima Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš", u čijem su sastavu bili i đaci iz njene područne škole iz Potočara, te Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice kod Bratunca, za koju su nastupali i učenici područne škole iz Konjević Polja koju pohađaju učenici povratnici.

''Do organizovanja ovog turnira i druženja došlo je nakon mnoštva edukativnih aktivnosti za učenike i seminara o međuetničkoj saradnji i nenasilnoj komunikaciji za nastavnike i članove savjeta roditelja u ovim školama koje skoro dvije godine provodi Udruženje Dijalog centar Srebrenica - Bratunac koje je organizovalo ovu manifestaciju'', izjavio je Srni projekt menadžer ovog udruženja Nenad Medić.

On je rekao da je ta aktivnost dovela do dobre saradnje unutar škola, a i među nastavnicima i učenicima ove dvije centralne, kao i njihovih područnih škola.

''Nakon seminara i radionica učenici su predlagali i, uz našu podršku, organizovali čišćenje i uređenje školskih dvorišta, priređivali zajedničke đačke akademije i za danas su predložili odigravanje fudbalskog turnira koji su simbolično nazvali Sportom do prijateljstva", rekao je Medić.

Prema njegovim riječima, podršku ovim aktivnostima i međuškolskoj saradnji dalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

''U okviru edukacija i radionica o toleranciji, nenasilnom ponašanju, opasnosti od narkomanije i toksikomanije učenici ovih škola se upoznaju, zbližavaju i predlažu teme za obradu, kao i aktivnosti za njihovo druženje i saradnju. To je dovelo do stvaranja veoma dobrih odnosa između ovih škola'', istakao je Medić.

Učesnike ovog turnira i njihove nastavnike pozdravio je načelnik srebreničke općine Osman Suljić, čestitajući školama i ovom udruženju na uspostavljanju dobre saradnje i doprinosu poboljšanju međuljudskih odnosa u ovim kolektivima i između njihovih nastavnika i učenika.

Suljić je obećao da će općina Srebrenica, u skladu sa mogućnostima, pružati podršku zajedničkim projektima ovih škola i njihovih đaka u organizovanju školskih i vannastavnih aktivnosti s ciljem razvijanja tolerancije i boljeg razumijevanja među mladima.

Ova sportska manifestacija je, uz gromoglasno navijanje đaka, protekla u sportskom duhu, a kako su rekli organizatori i učesnici, pobijedilo je druženje koje je nastavljeno uz zabavni program koji su priredili učenici ovih škola.