Nakon sastanka s Izetbegovićem
0

Van Rompuy: BiH prevazišla politički zastoj

SRNA
Herman Van Rompuy (Foto: AFP)
Herman Van Rompuy (Foto: AFP)
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy rekao je nakon sastanka sa predsjedavajućim predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem da je BiH prevazišla dug politički zastoj, koji je uslijedio nakon izbora u oktobru 2010. godine.

On je istakao da je prošlog mjeseca formirano Vijeće ministara BiH, te da su se desile i mnoge druge važne stvari.

"Evropska unija podržava ovaj pozitivan razvoj događaja. Ohrabrujemo lidere u BiH da ostanu ujedinjeni i nastave ekonomske i političke reforme. Te reforme neće samo povećati političku stabilnost, ojačati demokratske institucije i poboljšati ekonomiju već će ubrzati i proces napretka ka EU", navodi se u saopštenju iz delegacije EU u BiH. 

Van Rompuy je izrazio zadovoljstvo, jer mu je Izetbegović potvrdio opredjeljenje BiH za evropski put i njegov entuzijazam za dalji napredak. 

"Što se tiče narednih koraka važno je da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruženju, koje su sve zemlje članice EU već ratifikovale. Očekujemo iskrene napore BiH na usklađivanju Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. EU je spremna da završi proces ratifikacije čim to bude postignuto", navodi se u saopštenju iz delegacije EU u BiH. 

Van Rompuy kaže da, u isto vrijeme, EU ohrabruje BiH da u potpunosti primjeni odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i tako otvori vrata daljim evropskim integracijama.

"Još jednom bih želio da istaknem snažnu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, što sam i naveo kao jedan od prioriteta tokom mog drugog mandata. Evropsko vijeće je nedavno donijelo važne odluke koje se tiču Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova i dalji koraci će uslijediti čim se ispune uslovi. Imao sam privilegiju da se sastanem sa velikim brojem lidera regiona posljednjih mjeseci i ohrabrim ih da nastave putem reformi", rekao je on.
On je dodao da je nakon sastanka sa premijerom Vjekoslavom Benavdom i razgovorima sa Izetbegovićem siguran da će pozitivan razvoj događaja posljednjih mjeseci biti transformisan u stalan i trajan progres. 

"Moje je uvjerenje, takođe, da BiH ima sve mogućnosti da ostvari evropski cilj, ukoliko nastavi da ulaže napore", naveo je  Van Rompuy.