BiH
0

Valentin Inzko sastao se sa građanima, borcima i predstavnicima Skupštine USK

FENA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas se u Bihaću sastao sa predstavnicima neformalne grupe građana "Bosansko proljeće", zatim temeljnih boračkih organizacija i Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK).

Sastanci su bili zatvoreni za javnost, a visoki predstavnik nije želio davati izjave medijima, kazavši da će njegov ured poslati saopćenje.

Predstavnica "Bosanskog proljeća" Aida Sejdić izrazila je zadovoljstvo sastankom sa visokim predstavnikom, te poručila da ova grupa i dalje ostaje pri svim svojim zahtjevima.

"Što se tiče mandatara Vlade USK-a i dalje stojimo kod svoga kandidata Hajrudina Hasića", istakla je Sejdićeva dodajući da se o mandataru SDA Đevadu Muslimoviću već zna kakvo je mišljenje građana.

Uime temeljnih boračkih organizacija Agan Elkasović izjavio je da im je glavni cilj da se što prije formira vlast, te da nisu za to da "ulica postavlja premijera i ministre", već da sve treba proći proceduru kroz Skupštinu i druge legalne institucije USK-a.

"Mi nemamo svog kandidata za mandatara, neka se Skupština očituje o pristiglom prijedlogu, mislim na Muslimovića, a ako on ne dobije većinu ili neko drugi, onda ćemo mi izaći sa svojim prijedlogom", dodao je Elkasović.

"Razgovori sa Inzkom su bili korektni, ali je on nas samo uputio da vodimo dijalog. Nikakvi posebni zaključci nisu doneseni na ovom sastanku", kazao je novinarima predsjedavajući Skupštine USK-a Farko Hodžić.

U nastavku je dodao da će vezano za zahtjeve građana, o kojima će se očitovati poslanici na sutrašnjoj sjednici Skupštine, najveći problem biti oko imenovanja nove Vlade USK-a.

Prema njegovim riječima, u proceduri je još uvijek samo jedan kandidat za mandatara.

Riječ je o Đevadu Muslimoviću, kojeg je predložila SDA, dok ostala tri pristigla imena nisu ušla u proceduru jer moraju imati potrebnu većinu u Skupštini, odnosno 16 potpisa poslanika, koji će glasati za njega.

Tako je još uvijek samo jedan kandidat u opciji, međutim poslanici ni o njemu neće sutra raspravljati, jer je Muslimović zatražio produženje roka od deset dana, koji mu je dat da sastavi prijedlog Vlade.

"Sutra ću donijeti odluku da li ću, ako bude opravdanih razloga, i za koliko produžiti rok Muslimoviću, a to po Poslovniku Skupštine može biti najviše do mjesec dana", kazao je Hodžić.