BiH
0

Uz Svjetski dan zdravlja: Prevencija vrlo važna za sprječavanje i rano otkrivanje deformiteta kičme

FENA
Pravilno sjedenje, bavljenje sportom, adekvatna ishrana i puno kretanja glavni su načini da se preveniraju deformiteti kičmenog stuba. Prevencija deformiteta kičme posebno je važna kod djece predškolskog i školskog uzrasta zbog čega je djecu potrebno voditi redovno na sistematske preglede.

Shvatajući značaj prevencije i ranog otkrivanja poremećaja lokomotornog aparata i deformiteta kičmenog stupa u predškolskoj i školskoj dobi i važnost pravilnog držanja tijela Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i JU Domovi zdravlja KS-a od 2004. godine implementiraju projekt nazvan "Prevencija i rano otkrivanje poremećaja lokomotornog aparata i deformiteta kičmenog stuba predškolske i školske djece s područja KS-a i njihovog uključivanja u program rane rehabilitacije za period.“

Članovi stručnog tima za implementaciju projekta danas su, u gradskom parku u povodu 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, prezentirali taj edukativni materijal s namjerom da se građanima još jednom ukaže na značaj prevencije i istakne da je to mnogo jeftnije od operativnog zahvata.

Primarijus dr. Mirsad Muftić objasnio je da je važna kontinuirana edukacija roditelja, nastavnika i učitelja te da je današnji dan dobar povod da se to predstavi i ostalim građanima.

Realizacija projekta bit će nastavljena i u ovoj godini edukacijom učenika i nastavnika tjelesnog odgoja i roditelja, a praktični dio edukacije u sarajevskim školama obavljaju diplomirani fizioterapeuti na satima tjelesnog odgoja. Predavanja za roditelje, nastavnike i učenike održavaju članovi stručnog tima, a tokom godine će biti nastavljena i edukacija putem medija.

Projektom "Prevencija i rano otkrivanje poremećaja lokomotornog aparata i deformiteta kičmenog stuba predškolske i školske djece s područja KS-a i njihovog uključivanja u program rane rehabilitacije“ od 2004. do 2007. obuhvaćeno je 30.000 djece s područja KS-a, a u preventivnom skriningu najveća pažnja usmjerena je na sedme razrede kao rizične skupine za nastajanje deformiteta kičmenog stuba.

Svrsishodnost programa je u činjenici da je, prema statističkim podacima, 2004. bilo 37 posto, a 2007. 19 posto deformiteta kičmenog stuba kod školske djece.