BiH
0

Uwc Mostar organizira konferenciju model ujedinjenih naroda

FENA
Mostar
Mostar
Učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru ovog vikenda organiziraju 5. jubilarnu konferenciju Model Ujedinjenih naroda MUNiM 2011, na koju će sudjelovati 100 učenika iz 20 škola širom Bosne i Hercegovine, učenici iz tri UWC-a (Italija, Nizozemska, Norveška) te učenici iz 12 mostarskih srednjih škola.

Konferenciju će u petak, 25. ožujka, u 13 sati službeno otvoriti konzul Republike Turske u Mostaru Metin Ergin i ravnateljica UWC-a u Mostaru Valentina Mindoljević.

MUNiM je dosad najveća MUN konferencija za srednjoškolce i jedina takve vrste u BiH. Tijekom tri dana učenici će u maniri pravih Ujedinjenih naroda kroz rad u pet MUN odbora (Vijeće sigurnosti, Odbor za ljudska prava, Odbor za Ekonomsko-društvena pitanja, Odbor za zaštitu okoliša) raspravljati o nizu pitanja.

Na dnevnom redu, među ostalim, naći će se rasprave o nuklearnom razoružanju, redukciji emisije stakleničkih plinova, borbi protiv ilegalne migracije, suđenju diktatorima na međunarodnim sudovima te položaju Roma na Balkanu.

Konferencija će službeno biti završena glasovanjem o predloženim rezolucijama na MUNiM Generalnoj skupštini koja će biti održana u nedjelju od 9 do 16 sati u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić.

Konferencija Model Ujedinjenih naroda ima za cilj razvijanje kreativnosti i debatnih vještina kod učenika te razbijanje predrasuda među mladima u regiji Jugoistočne Europe. Službeni jezik konferencije MUNiM 2011 je engleski.

Izjave za medije planirane su prije službenog otvorenja MUNiMa u 12.45 sati u UWC-a u Mostar (Španjolski trg 1, Gimnazija Mostar, 2. kat).